Mura kakelugn 27-29/9 och 4-6/10

Information

Mura kakelugn 27-29/9 och 4-6/10

Trots nästan 250 år på nacken är kakelugnen fortfarande en av våra bästa uppvärmningskällor. Kakelugnar har blivit omåttligt populära igen. Under vår sexdagarskurs, fördelad på två långhelger, blir du ingen kakelugnsmakare, men du får utföra alla moment i murning av kakelugn.

Kursinnehåll
Kursen börjar med en introduktion till kakelugnen då vi diskuterar vanliga skador, tekniker, historik m.m. Under resten av tiden arbetar du sedan praktiskt. De befintliga kakelugnarna plockas ned till eldstadsnivå och muras därefter om med nytt tegel. Teori vävs in allt eftersom det blir aktuellt i murningen. Vi arbetar i grupp med tre-fyra personer per kakelugn. Det krävs inga förkunskaper men en förutsättning är att du vill arbeta praktiskt med lerbruk, tegel och kakel.

Kursen innefattar moment som blandning av lerbruk, uppmurning av eldstad, murning av rökgångar, anslutning av kakelugnen till vägg, bakmurning och fogning av kakel. Om allt flyter hinner du med att foga kaklet och göra en enkel provtryckning av ugnen på eftermiddagen dag sex.

Kursledare
Kursledare är Tomas Henriksson.

Tomas är tredje generationens kakelugnsmakare i Göteborg. Tomas har lång erfarenhet av att sätta kakelugnar vilket han förmedlar på ett mycket lugnt och pedagogiskt vis.

Äta
Lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost till Studieförbundet Vuxenskolan i förväg, gör detta i anmälningsformuläret.

Tag med
Att sätta en kakelugn är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder, arbetsbyxor med knäskydd, arbetsskor och munskydd. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Övernattning
Övernattning hänvisas till Ragneruds Camping som ligger i närheten, ca 2 km ifrån huset där kursen hålls. Där finns ställplatser och stugor att hyra. Andra alternativ finns mindre hotell B&B och privata som hyr ut stugor, rum osv.

Att tänka på
För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.
Anmälan är bindande!

När, var och hur?
Datum: 27-29/9 och 4-6/10
Tid: Fredag till och med söndag under två helger, kl. 9-17 varje dag
Kursledare: Tomas Henrikson, kakelugnsmakare, tel 0707-270742
Avgift: 7 600 kr
Plats: Norra Öxnäs 1, Högsäter (Färgelanda kommun i Dalsland)

Mer information om kursinnehåll
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 10 anmälda deltagare
Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad.
Vi skickar kallelse/faktura 2 veckor innan kursstart.

Cirkeln arrangeras i samarbete mellan Slöjd & Byggnadsvård och Studieförbundet Vuxenskolan

Vad är en studiecirkel?
Studiecirkeln har en speciell pedagogisk form. I en studiecirkel träffas deltagare i små grupper för att lära sig något tillsammans. Grunden är det egna intressen och den fria viljan. Hela gruppen, ledaren och deltagarna, bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka inriktning och resultat i studiecirkeln.

Startdatum:

2024-09-27

Tid:

09:00 - 17:00

Antal tillfällen:

6

Veckodag:

Fre Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

99192

Plats:

Norra Öxnäs 1 Norra Öxnäs 1 45897 Högsäter

7 600 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst