Potatisodling i Härjedalen- då och nu

Information
Innan potatisodlingarna tog fart i Härjedalen odlades främst korn på täkterna uppe på höjderna. Dåtidens somrar var hårda och utmanande, vilket gjorde att korn, bark och rovor blev viktiga grödor för överlevnad.
I det norrländska jordbruket användes även skott från sälg och vide som foder till getter, får och fjällkor. Ett vanligt jordbruksinslag var svedjebruk, där man brände mark för att kunna odla – ofta torkades säden på så kallade "ryor", enkla konstruktioner för att hänga säd på tork.
Bastugatan väcker frågor – varför heter den så? Namnet kan ha kopplingar till gamla traditioner kring bastur, torkning eller bosättningar.
Ivan Lunnehed ger oss en historisk inblick i hur och varför potatisodlingarna växte fram i Härjedalen.
Arrangemanget sker under Landsbygdsveckan 5-11 maj, som en del av Studieförbundet Vuxenskolan och Torstas veckoprogram.
#landsbygdsveckantorsta
Startdatum:
2025-05-07
Tid:
18:00 - 20:30
Antal tillfällen:
1
Veckodag:
Ons
Arrangemangsnr:
60958
Plats:
SVs lokaler i Hede, Storgatan 1, 84631 Hede
Kostnadsfri