Potatisodling i Härjedalen- då och nu

Information


Innan potatisodlingarna tog fart i Härjedalen odlades främst korn på täkterna uppe på höjderna. Dåtidens somrar var hårda och utmanande, vilket gjorde att korn, bark och rovor blev viktiga grödor för överlevnad.


I det norrländska jordbruket användes även skott från sälg och vide som foder till getter, får och fjällkor. Ett vanligt jordbruksinslag var svedjebruk, där man brände mark för att kunna odla – ofta torkades säden på så kallade "ryor", enkla konstruktioner för att hänga säd på tork.

Bastugatan väcker frågor – varför heter den så? Namnet kan ha kopplingar till gamla traditioner kring bastur, torkning eller bosättningar.


Ivan Lunnehed ger oss en historisk inblick i hur och varför potatisodlingarna växte fram i Härjedalen.



Arrangemanget sker under Landsbygdsveckan 5-11 maj, som en del av Studieförbundet Vuxenskolan och Torstas veckoprogram.

#landsbygdsveckantorsta


Startdatum:

2025-05-07

Tid:

18:00 - 20:30

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Ons

Arrangemangsnr:

60958

Plats:

SVs lokaler i Hede, Storgatan 1, 84631 Hede

Kostnadsfri

Har du några frågor?

Kontakta SV Jämtlands län