Undersköterskan Elin startade egen språkkurs

Lär känna Elin Eliasson, undersköterskan som tog saken i egna händer och startade en språkkurs för personal inom äldreomsorgen. Utforska hennes engagemang och drivkraft att skapa en plats där språkkunskaper stärks och där alla ges möjlighet att göra sitt bästa arbete.

Reportage om Elins språkkurs

Mammalediga Elins fina initiativ har fått uppmärksamhet och här kan du se reportage.

Studiecirkel för förbättrat språk inom äldreomsorgen i Älmhult

Elin Eliasson, undersköterska i Älmhult, kände att kommunen inte prioriterade tillräckligt för att säkerställa att personalen inom äldreomsorgen hade tillräckliga kunskaper i svenska. Istället för att vänta på förbättringar bestämde hon sig för att agera och startade en studiecirkel på sin fritid.

Med mellan fem och tio deltagare samlas gruppen varje vecka i lokalerna hos Studieförbundet Vuxenskolan mitt i Älmhult. Här diskuteras svåra ord och viktiga begrepp inom vårdsektorn. Elin Eliasson, trots sin mammaledighet, leder gruppen för att tillgodose ett behov som hon anser att kommunen inte har lyckats adressera tillräckligt.

En av deltagarna är Naba Yasmeen, som sedan ett år tillbaka studerar till undersköterska samtidigt som hon arbetar vid behov på ett av kommunens äldreboenden.

– Hon förklarar tydligt och vi får möjlighet att ställa frågor så att vi verkligen förstår. Det här är verkligen en fantastiskt initiativ, berättar Naba Yasmeen.

 

I Älmhults kommun har en betydande del av personalen inom äldreomsorgen inte svenska som modersmål, och kommunen fick senast ifjol kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för personalens bristande språkkunskaper.

Sedan dess har kommunen infört ett språkverktyg i mobilen och utbildat särskilda språkombud på boendena, men det finns ännu inga planer på att erbjuda en kurs liknande den som Elin Eliasson har startat.

– Jag anser att detta är ett fantastiskt initiativ och vi stödjer det fullt ut, säger Sven Bondesson, enhetschef på socialförvaltningen i Älmhult.

Känner inte du att ni i kommunen också kunde ha gjort mer på den fronten?

– Det finns alltid utrymme för förbättring, men man måste börja någonstans. Vi är stolta över det arbete vi har påbörjat och det viktigaste är att fortsätta och inte ge upp, säger Sven Bondesson.

Tillbaka i klassrummet på Vuxenskolan delar inte Elin Eliasson samma åsikt om att kommunen har gjort tillräckligt.

– Det är bra att de tar några åtgärder, men det är viktigt att vi möts och kommunicerar och verkligen använder språket. En app är ett bekvämt alternativ, men det krävs mer än så, säger hon.