Fria tankars hem

I år är det 100 år sedan första studiecirkeln startade i det som skulle bli Studieförbundet Vuxenskolan. Tillsammans med några kamrater skapade bröderna Rudolf och Eric Carlsson en studie- och diskussionsgrupp, som de gav namnet ”Fria tankars hem”. Studiecirkeln var ett sätt att ta till sig kunskap på egna villkor, för att förändra samhället till det bättre.  

Studiecirkeln handlade då precis som nu om att bli lyssnad på och allt lyssna på andra. Att utbyta tankar, förstå andra perspektiv och lära av varandra. Studiecirkeln handlar också om det goda samtalet. Oavsett om samtalet förs i organiserad form, fysiskt eller digitalt. Det kan handla om musik, vårt politiska system eller odling. Ämnet är i det sammanhanget inte det viktiga. Samtalet, mötet mellan människor, är det viktiga som bygger tillit, förståelse och förutsättningar för utveckling av vårt samhälle. Med 100 års erfarenhet kan vi inom Studieförbundet Vuxenskolan säga att vi kan det här med goda samtal och studiecirklar. 

Runt om i hela landet kommer vi nu att fira och uppmärksamma 100 års jubileet genom att skapa plats för samtal, såväl fysiska som digitala, i cirklar och föreningar. Var du än bor finns något av SV:s närmare 20 000 cirkelledare redo.

Så låt samtalen flöda i fria tankars hem!  

Ett samtal mellan Ulrika Heie, Anna Lena Joners Larsson och Gabriel Ehrling Perers.

I det här samtalet gör vi en djupdykning i det goda samtalet. Samtalet som sker vid köksbordet hemma, på föräldramötet eller i fikarummet på arbetsplatsen. Är samtal ett verktyg att förändra världen, går det? Vilka samtal ska man ta och hur tar man de riktigt svåra samtalen?

Göran Rosenberg, Ulrika Heie och Linus Olofsson samtalar om folkbildningens framtid.

Plats för samtal

Plats för samtal är en mötesplats, ett dialogsforum, där perspektiven breddas och åsikter möts i ett bildande samtal.

Till samtalen

Starta en egen studiecirkel

Är ni ett gäng kompisar som brinner för ett speciellt ämne som passar bra, så hjälper vi gärna till. En av er håller ihop gruppen som cirkelledare. Genom oss får ni pedagogisk hjälp, stöd med lokal, studiebesök och studiematerial. Eller så kanske vi kan ordna den ledare ni behöver.

Starta en studiecirkel nu!

Studiecirkeln 100 år

I dagarna är det 100 år sedan en studiecirkel i Slöinge i Halland blev startskottet för den rörelse som senare lade grunden för Studieförbundet Vuxenskolan – ett jubileum värt att uppmärksamma.

Lär mer om Fria tankars hem

Här lever idén om Fria tankars hem

Bondgården i utkanten av Slöinge i Halland har ändrats mycket sedan den blev starten av en folkbildningrörelse. 

Läs mer om hur det startade

Att skapa det goda samtalet

Ta del av vår samtalshandbok och låt dig inspireras inför ditt nästa samtal!

 

Läs handboken