Lättläst version saknas
Tillbaka

Dansvariation - rörelseglädje

Vill du läsa texten på lättläst? Klicka här!

Projektet DansVariation drivs av Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm, med stöd från Allmänna Arvsfonden och i samarbete med Teater Sláva. Rörelseglädje, utveckling, konstnärlig kvalitet och inkludering är ledord och värderingar som genomsyrar projektet.   

DansVariation vill ge personer med intellektuell funktionsvariation en möjlighet att utvecklas, arbeta och få en röst i kultursektorn. Vi hoppas att ledare ur målgruppen ska bli förebilder och inspirera andra till identitetsskapande och ökad självständighet.   

Projektet skapar ett forum för dansare och dansintresserade att utvecklas inom dans och erbjuder ledarskapsutbildning som tränar den pedagogiska förmågan att leda andra i dans. 
Ledare ur målgruppen blir förebilder, vilket kan öka motivationen till egen självständighet och identitetsskapande.   

DansVariation samarbetar med Teater Sláva där vi tillsammans utvecklar utbildningar i dans och ledarskap för personer med intellektuell funktionsvariation. Vi brinner för alla människors rätt att uttrycka sig konstnärligt och utveckla sina kreativa förmågor.   

I Stockholms stad är personer inom LSS en av de prioriterade målgrupperna och behovet av fysiska aktiviteter är stort, särskilt hos personer som bor i gruppbostad. Detta visar en undersökning som Stockholms stad genomfört.   

Dansvariation är ett folkhälsoprojekt som ger målgruppen fler möjligheter till fysisk aktivitet som bygger på rörelseglädje, kroppskännedom och personligt uttryck. Vi lyfter även frågan om norm och inkludering i danskonstens värd och utmanar stereotyper om vad dans är och vem som får dansa.   

Metodmaterialet kommer att publiceras under projektets tredje år på www.dansvariation.se 

Bild: Jakob Siwek 
Projektledare och kontakt: Cecilia Tzaou, cecilia.tzaou@sv.se 

  • Om ni vill starta ett projekt med hjälp av extern finansiering räkna med att det tar tid. Gör en ordentlig omvärldsanalys och avsätt ordentligt med tid för att möta samverkansparter 
  • Ett enkelt sätt att få fler ledare med funktionsvariation: Föreslå en cirkelledare i dans att låta en deltagare vara ”medledare” och kanske leda något moment i uppvärmningen. Dansvariation har inspirerats av dancesyndrome.co.uk/ som bl a arbetar med ”co-leaders” 
  • Dansövningar finns på dansvariation.se 

 

 

Läs mer

  • Lättläst KiX

    Att ta ansvar och bli aktiva deltagare är några av målen för dem som är med i Studieförbundet Vuxenskolans...

    Läs mer
  • Cirkus Gränslös

    En mulen måndagseftermiddag får ett skimmer av magi när vi besöker Cirkus Gränslös i kurslokalen på Söder i Stockholm.

    Läs mer
  • KiX

    Att ta ansvar och bli aktiva deltagare är några av målen för dem som är med i Studieförbundet Vuxenskolans (SV) projekt KiX i...

    Läs mer
  • Du skulle sagt så här, ministern!

    Ylva Bjelle är statsvetare och journalist. I januari i år hade hon manus klart för Studieförbundet Vuxenskolans (SV) satsning på kampanjen...

    Läs mer
  • Musik i studiecirkel

    Här hittar du sidan på lättläst Den här handledningen bygger på många cirkelledares erfarenheter och...

    Läs mer
  • Existentiell hälsa

    Vad händer med oss och våra tankar när vi blir äldre, slutat jobba, kanske mist en anhörig, måste flytta till ett äldreboende?

    Läs mer
  • Mitt val

    Här hittar du sidan på Lättläst Genom Mitt val ges personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet...

    Läs mer
  • TAKK och Vi vill TAKKA

    Här hittar du sidan på lättläst Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation, TAKK, även kallat...

    Läs mer
  • Mitt val

    Internationell succé 2019 och mottog då utmärkelse för ”best practice” inom ”political participation” hos FN.

    Läs mer
  • Mitt val

    Mitt val gör nu internationell succé! Våren 2019 mottog Studieförbundet Vuxenskolan en internationell utmärkelse för ”best practice”...

    Läs mer