Shared Reading - delad läsning

Shared Reading är en spännande metod för högläsning och samtal i grupp. Metoden vidgar perspektiven på det egna livet, kan förändra självbilden till det positiva och ge en känsla av sammanhang. 

Shared Reading är en väl beforskad metod och kan bl.a. ge en förbättrad självkänsla, ett förbättrat självförtroende och ökar deltagares intresse för texter. Alla personer över 18 år som är intresserade är välkomna att anmäla sig till en grupp! Störst effekt ger metoden personer som har en nedstämdhet/oro, men alla är varmt välkomna!
Projektet finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden och vi samarbetar med MTM (Myndigheten för tillgängliga medier), Regionens folkhälsoavdelning, Kommunal utveckling, Regionbiblioteket och IFS (Intresseföreningen för schizofreni och liknande psykoser).

 


Välkommen med i våra digitala grupper!

Du är varmt välkommen med i någon utav våra digitala Shared Reading - grupper. Du kan genom din telefon/Ipad/dator lätt klicka dig in i gruppen via en länk som du får skickad till dig.

Låt inte tekniken få bli ett hinder. Vi hjälper dig gärna så att du kan känna dig säker inför start.

Ta kontakt med oss:
annamalin.kax@sv.se , tel. 0720 - 70 50 45
katarina.lundgren@sv.se  , tel. 0720 - 70 67 98


 

Välkommen att anmäla dig till en digital Shared Reading-grupp!

Vill du ha en paus i vardagen? Shared Reading ger möjlighet till inspiration för nya tankar och utveckling. Det är en spännande metod där man läser och samtalar kring noveller, dikter och andra korta texter. Du deltar alltid på det sätt du själv vill och läser inget mellan träffarna. 

Skön med ett tillfälle då jag inte behöver prestera. Ett unikt tillfälle att få vara här och nu. /Deltagare i en Shared Reading-grupp


Plats:
Digitalt via din dator/telefon
Dag och tid: Måndagen den 8 mars kl. 18.00-19.30 (med möjlighet till nio ytterligare nio träffar)

Kostnad: 130 kr
Anmälan: annamalin.kax@sv.se, 072 070 50 45


Vill du utbilda dig till läsledare digitalt?

Alla Shared Reading-grupper leds av en utbildad läsledare. Läsledarutbildningen pågår under sex halvdagar, se schema längre ner.  Vill du gå utbildningen anmäler du ditt intresse och efter ha fyllt i en anmälan, som du får av oss,  har du möjlighet att bli antagen till utbildningen i mån av plats.

Under utbildningen får deltagarna ta del av fakta om metoden genom filmklipp, föreläsning och egen läsning. Som deltagare får du en god inblick i hur metoden fungerar, vilka verktyg vi använder oss av men främst en gedigen praktisk erfarenhet av Shared Reading. Vi lägger stor vikt vid att träna att vara läsledare genom att öva oss i att leda varandra i par och i mindre grupper.

Vi arbetar metodisk så att deltagarna steg för steg får ta del av hur man förbereder en text, vad man ska tänka på inför träffarna och tittar på olika scenarier som kan uppstå under en träff. Samtal och reflektioner kring rollen som läsledare tillsammans med praktiska övningar gör deltagarna redo att vara läsledare efter avslutad utbildning.

Som stöd får du Shared Reading handbok för läsledare, och vår Textsamling med tips på noveller och dikter. Efter godkänd utbildning kommer du få ett diplom som visar att du är certifierad läsledare i Shared Reading.

När du är klar som läsledare får du hjälp av projektledare och Studieförbundets Verksamhetsutvecklare för att planera och starta  en Shared Reading-grupp på din hemort. 

Nästa utbildning är digital och delas upp på sex moduler enligt följande: 

Fredag den 12/3 kl. 13.00 – 16.30
Lördag den 13/3 kl. 09.00 – 12.30

Onsdag den 17/3 kl. 16.00 – 19.30
Torsdag den 18/3 kl. 16.00 – 19.30  

Fredag 26/3 kl. 13.00 – 16.30
Lördag 27/3 kl. 09.00 – 12.30

Ett fåtal platser kvar!

Har du frågor om utbildningen får du gärna höra av dig!

annamalin.kax@sv.se , tel. 0720 - 70 50 45
katarina.lundgren@sv.se  , tel. 0720 - 70 67 98


Nu är vi fler läsledare i länet 

Vi var ett gott gäng som under tre dagar utbildades till läsledare i metoden. Yvonne var också med och kommer att arbeta med metoden i Skaraborg.

Tack gänget för härliga dagar!

Gruppbildred1.jpg


 


 

Anna-Karin berättar om vad Shared Reading har betytt för henne här.

Anteckning 2020-04-03 141219.png

Några citat från andra deltagare:

"Jag har fått kontakt med delar av mig själv som jag inte haft kontakt med på mycket länge. Intressant att träffa nya människor, oliktänkande, med en annan bakgrund. Egentid, detta är bara min tid"

"Det har varit fantastiskt att få möta människor otvunget i en reflekterand diskussion. Att få vara i en varm och tillåtande omgivning - en lisa för själen!"


 

Shared Reading i  P4 Jönköping!

Nu har vi fått möjligheten att prata Shared Reading i P4 JönköpingPernilla Arvidsson intervjuade.  Gå gärna in och lyssna  via länk:

http://p4dela.sverigesradio.se/?id=18140

thumbnail_20200306_155703 (1).jpg


 

Bokmässan 2019

Vi fick vara en del i SV:s monter på Bokmässan med temat hållbarhet. Vi är väldigt glada över att Anna-Karin, med erfaranhet av att vara med i en grupp, var med då det är viktigt för oss att sprida deras berättelser / upplevelser av Shared Reading. Deltagarna sprider bäst metoden, vilket i sin tur gör att vi får möjlighet att nå och hjälpa fler deltagare.

bokmässan1.jpg

Du kan se hela intervjun genom att klicka här.

Ett stort tack till dig Anna-Karin för att du var med!


 

Informationsfoldrar

Om du vill ta del av våra informationsfoldrar för egen del eller för att dela vidare, klicka på länkarna nedan: 

Klicka här för vårt informationsblad - riktad till deltagare
Klicka här för vårt informationsblad - riktad till läsledareVill du se filmen om Shared Reading från Liverpool?

Klicka härInslag i  SVT

Lokala nyheter Jönköping den 23/4
Filmklipp från svt.se (se nedan) 

 


 

Kontakta oss


AnnaMalin Kax
Projektledare
annamalin.kax@sv.se
0720-70 50 45

Katarina Lundgren

Projektledare 
Litterär samordnare
katarina.lundgren@sv.se
0720-70 67 98
   
Arbetstider: Arbetstider:
Måndag, fredag 08.00 - 11.30 Måndag, tisdag och torsdag kl. 08.00 - 17.00
Tisdag - torsdag 08.00 - 15.00 Fredag kl. 08.00-16.00

 

Projektet finansieras med medel från Arvsfonden.