Hantverk & konst

Konsten att färga garn finns med oss människor sedan urminnes tider. I den skånska orten Bjärred har eleverna i årskurs fem fått färga garn vid havet en dag varje september i nära 50 år. I den här kursen får du vara med på en färgardag på stranden!

Det var på det tidiga 70- talet som slöjdlärarna i Bjärred började utarbeta ett koncept som innebar att eleverna i årskurs 5 fick gå ner till stranden och färga garn med växter som fanns i deras omgivning; vassvipa, renfana och björklöv. Dessa garner användes sedan att väva bilder som fick en ram av trä. Traditionen har levt vidare och lever allt jämnt kvar vilket innebär att den snart är snart 50 år gammal. Och fortfarande är det lika magiskt för eleverna att uppleva hur 10 vita härvor färgas till en regnbåge av garn.

Lektionsupplägget finns sedan 10 år tillbaka presenterat i Slöjdlexikon och i den här kursen kommer vi att testa på det i sin helhet. Vi eldar i fyra grytor och får fram tio fantastiska färgstarka kulörer. Under dagen lär vi oss hur växtfärgning går till, vilka färgämnen och kemikalier som är bäst att använda och hur vi parerar olika fällor och fallgropar. Innan kursen får ni tillgång till slöjdlexikon om ni vill ha möjlighet att förbereda er.

Hem från kursen får ni en fantastisk uppleveles av att ha varit ute och slöjdat en hel dag samt vackra garnprover.

Kursledare
Kursen leds av Inger Möller Degerfält, grundare av Slöjd.nu. Inger är textil slöjdlärare och läromedelsproducent.

Fika och lunch
Enklare lunch, fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg.

Tag med
Vi kommer att vara ute hela dagen så ta på dig kläder efter väder.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkeringstillstånd finns vid kurslokalen i Slöjdseminariet. Men parkeringen sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdseminariet.

Slöjdlärarseminariet på Nääs har utbildat i slöjd ända sedan 1880, därför inleds alla kurser på platsen med en kort introduktion i samband med välkomstfikat.

NÄR, VAR, HUR
Kursen anordnas som ett lärarfortbildning. Samma dag går även två andra lärarfortbildningskurser; brodera ett nålbrev och automata.

Kursen i första hand avsedd för lärare, men alla är välkomna att anmäla sig.

OBS!! Meddela vid anmälan om annan fakturaadress än er privata.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här

Parkeringsinformation för Nääsområdet:
Kommer du med bil?
Från och med augusti 2021 gäller nya parkeringsbestämmelser inom Nääsområdet.
Parkering för kursdeltagare kan nu ske inom ett större område på samtliga av de grusade parkeringarna inom Seminarieområdet – följ skyltning..
Du betalar enkelt i parkeringsautomat med kort eller i appen EasyPark (område 6459).
För att spara tid ladda gärna ner appen innan du kommer.