2024-10-10

Att åldras i ett nytt land - perspektiv på äldre migranters välbefinnande och hälsa

Inspelat webinarium 9 oktober: välkommen till ett viktigt samtal om ofrivillig ensamhet, integration, representation och hälsa.

Se inspelningen på YouTube här


Vad innebär det att åldras i ett land där du inte är född? Där traditioner för ett seniort liv är annorlunda, där man av olika anledningar kan sakna gemenskap eller där vård och omsorg missar viktiga hälsoaspekter? 


Under webbinariet utforskar vi hälsa för äldre utrikes födda från flera perspektiv och samtalar om hur civilsamhället, offentlig sektor och vård- och omsorg kan möta äldre migranter och främja bättre hälsa hos målgruppen. Hur jobbar civilsamhället med att stötta upp vid ofrivillig ensamhet? Vilket stöd finns i kommunerna för äldre födda i annat land? Hur ter sig sjukdom som demens eller psykisk ohälsa hos äldre migranter, och vilka resurser har vård och omsorg för att fånga upp det? 


Vi tar avstamp i Internationella Kvinnoföreningen i Malmös projekt Framtiden tillhör alla som syftar till att motverka ofrivillig ensamhet och bryta isolering hos äldre utrikes födda kvinnor och lyssnar till IKFs erfarenheter av att arbeta med målgruppen. Vi samtalar därefter i panel om vikten av sammanhang, vikten av att identifiera korrekt stöd, vård och utredning och representation för migranters rätt till ett hälsosamt åldrande. 


Medverkande: 

  • Monica Hallworth, projektledare Framtiden tillhör alla, Internationella Kvinnoföreningen 
  • Annika Kron Larsson, Äldreombudsman Malmö stad
  • Nadja El-Hinidy, utvecklare/socionom Kognition och migration Region Skåne 
  • Lisa Flinth (L), ordförande i primärvårdsnämnden i Region Skåne


Samtalet leds av Rebecca Sjöstrand, utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan Skåne.