Djur, natur & miljö, Övrigt

INNEHÅLL:
¤ Dag 1 börjar på gården där du får lära känna våra getter och killingar. Det blir teori i gethagen om bl.a. stängsel & naturvård och sedan blir det mys med våra gosiga killingar. Under eftermiddagen får du lära dig mer om gethållning så som vanliga sjukdomar, klövvård, killning och vi avslutar med öppen frågestund.

¤ Dag 2 är mjölken och osten i fokus. Vi börjar dagen 07:00 med att mjölka våra 45 getter och en visning av vårt mejeri som vi byggt själva. Du får lära dig om getmjölk, getost och grunderna i hur man förädlar mjölk till ost. Dagen avslutas med ostprovning av några av våra ostar.

FÖRKUNSKAPER:
¤ Inga förkunskaper krävs

TID OCH PLATS:
¤ 27-28 maj 2023 i Slänsmåla, Dag 1: 27/5 kl. 10:00-17:00. Dag 2: 28/5 kl. 07:00-15:00.

ÖVRIG VIKTIG INFORMATION:
- Boende ingår ej!
- Att ha varma slittåliga kläder och även regnkläder vid behov då vi kommer vara utomhus en del.
- Rengör era skor eller stövlar innan ni kommer till gården (extra noga om ni varit på en annan gård tidigare).
-Kaffe och lättare fika ingår. Det kommer finnas möjlighet att köpa lunch på plats. (Går bra att ta med sig egen lunch). Meddela en vecka innan kursstart om du önskar köpa lunch på plats.


LITTERATUR/MATERIAL/UTRUSTNING:
¤ Inget material ingår, block och penna tillhandahålls på plats

OM LEDAREN:
Framtida Bruk Gårdsmejeri drivs av Claire & Nils Sjöström. Även Anna arbetar på gården sedan två år tillbaka. De har 45 getter som ger finfin mjölk som de förädlar på gården i det lilla mejeriet. Ledarna berättar "Vår bakgrund är inom IT men 2016 bestämde vi oss för att förverkliga vår dröm och köpte gården i Blekinge. Sedan byggde vi ett mejeri av en fraktcontainer, gick ystningskurser, skaffade 20 getter och det var starten på vårt gårdsmejeri."

För mer info, se https://framtidabruk.com

FOTOGRAF FÖR OVAN BILD: Anna Stensson