SV Blekinge Kulturpris

SV Blekinges kulturpris delas varje år ut till någon som gjort en extra bra insats i vårt län. Alla som är bosatta i Blekinge kan nominera någon till priset.

2022

Giovanni
Casadei


Med entusiasm, värme och glädje sprider du kunskap om matlagning och det italienska språket, oavsett målgrupp du möter.

Genom ditt arbete som cirkelledare har du först och främst delat med dig av den italienska kulturen genom språket och dess smakupplevelser. Men när man går en cirkel hos dig, så får man även det där lilla extra, inte enbart med tanke på ditt brinnande engagemang utan även för att du aldrig skulle avsluta en cirkel utan ett restaurangbesök.

Du säger aldrig Nej, det finns alltid ett Ja på dina läppar, vilket gör dig till en god ambassadör för SV Blekinge.

Tack vare din varma personlighet, ditt fantastiska engagemang och din outtröttliga övertygelse om alla att alla människor är goda, lockar du fler och fler till dina cirklar, som alltid är välbesökta. Det är många deltagare som haft förmånen att ha dig som ledare genom åren, och det är många som väljer att gå kurs för dig år efter år.

Att du dessutom ständigt är en glädjespridare för vår personal, gör att din entusiasm även smittar av sig på våra arbetsplatser. Du är älskad som person och ledare, av oss alla.

Med pastamaskinen under armen och med ambitionen om att ingenting är omöjligt, sprider du glädje och inspiration med dina kunskaper.

Det är med stolthet SV Blekinge tilldelar dig vårt kulturpris för 2022!

2021

Göran
Mattisson


Tack vare din varma personlighet kan vilken målgrupp du än möter känna sig sedda, delaktiga och uppskattade. Du har med ditt fantastiska engagemang och arbetssätt spridit glädje och empati på våra boenden, oavsett om det är daglig verksamhet för personer med funktionsvariationer, eller om det är äldreboenden. Detta är ett av SV:s mest prioriterade område.Du vill att musiken ska fungera som en nyckel till våra minnen vilket skapar glädje hos deltagarna. Du tog själv initiativ till att söka utbildningen RGRM-Ronny Gardiner Music Metod, för att kunna genomföra cirklar för personer som fått stroke.Du är en person som trots din roll som basist i flera band ändå kan gå in i rollen som en äkta cirkelledare, det är en konst och visar på ett gott ledarskap.Med dina ukulele kurser sökte du till Guiness World of Records. Styrelse och tjänstemän anslöt sig och ni slog rekordet med 1547 personer år 2011. Idag håller du fortfarande i Ukelelekurser, men numera i kamratcirklar!Vi är glada över att du även efter att ha nått pensionsålder fortsätter i samma SV anda att sprida glädje med din musik.Det är med stolthet SV Blekinge tilldelar dig vårt kulturpris för 2021!


2020

Olofströms
Skriv &
berättarklubb


Olofströms Skriv & Berättarklubbs målsättning är att ta tillvara skriv och berättarkonsten. Utgångspunkten är att varje människa har sin historia, värd att dokumentera och värd att berättas. Berättande är en uråldrig konstform och något vi har gemensamt med alla människor över hela jorden. Berättelser bygger broar mellan människor och ger oss svar på vad det innebär att vara människa. En berättelse talar till våra känslor och alla våra sinnen. Det är folkbildning när den är som bäst!Tack vare din varma personlighet kan vilken målgrupp du än möter känna sig sedda, delaktiga och uppskattade. Du har med ditt fantastiska engagemang och arbetssätt spridit glädje och empati på våra boenden, oavsett om det är daglig verksamhet för personer med funktionsvariationer, eller om det är äldreboenden. Detta är ett av SV:s mest prioriterade område.Du vill att musiken ska fungera som en nyckel till våra minnen vilket skapar glädje hos deltagarna. Du tog själv initiativ till att söka utbildningen RGRM-Ronny Gardiner Music Metod, för att kunna genomföra cirklar för personer som fått stroke.Du är en person som trots din roll som basist i flera band ändå kan gå in i rollen som en äkta cirkelledare, det är en konst och visar på ett gott ledarskap.Med dina ukulele kurser sökte du till Guiness World of Records. Styrelse och tjänstemän anslöt sig och ni slog rekordet med 1547 personer år 2011. Idag håller du fortfarande i Ukelelekurser, men numera i kamratcirklar!Vi är glada över att du även efter att ha nått pensionsålder fortsätter i samma SV anda att sprida glädje med din musik.Det är med stolthet SV Blekinge tilldelar dig vårt kulturpris för 2021!

2019

Roger Karlsson
Lena Mattsson

Juryns motivering till Roger Karlsson för insatser som han gjorde 2019.

”Du är en person som med ett leende på läpparna, sprider glädje med din musik. Oavsett om det är gammal eller ung, om det är insamlingskonsert eller en spelning på äldreboende, lägger du alltid ner samma kraft för att sprida glädje genom musiken.
Under flera år har du deltagit i musikfester och spelningar för dem som behöver – du väljer alltid publik och gäster framför guld och glitter!
Dina insatser som underhållare i musikbranschen omfattar rock, visor och dansorkester, allt för lyssnaren. Du gläder och lindrar många ensamma i din fantastiska gärning.
Tack vare din innovativa förmåga och att du vågar prova nya tekniker, är det väldigt många som fått glädjen av att njuta av din sång och musik.
Vi är stolta över att du alltid är en bra ambassadör för oss på Studieförbundet Vuxenskolan!
Det är med stor glädje SV Blekinge tilldelar dig vårt kulturpris för 2019!”

Juryns motivering till Lena Mattsson för insatser som hon gjorde 2019.

”Du är en eldsjäl och glädjespridare inom musik och dans i Blekinge.
Du sprider kulturen ut till alla och du har genom din personlighet och ditt enorma engagemang, lyft så många människor genom musiken och linedansen till ett friskare och gladare liv.
Din styrka ligger i ditt sätt att få alla att känna sig sedda och välkomna. Du ser alltid till att din publik får uppleva det lilla extra.
Du brinner för dem som inget har och du ordnar musikfester, välgörenhetskonserter och en mängd danskurser.
Vi tilldelar dig vårt kulturpris för att uppmuntra dig att fortsätta ditt arbete framöver.

Det är med stor glädje SV Blekinge tilldelar dig vårt kulturpris för 2019!”

2018

Madeleine Andersson

Madeleine är en person med ett brinnande engagemang, en glädjespridare och är en god ambassadör för SV Blekinge. Allt är möjligt, det finns ingenting som är omöjligt för Madeleine och dessutom alltid med ett leende på läpparna.Under flera år har Madeleine varit studiecirkelledare i Blekinge för personer med funktionsvariationer. De har tillsammans lagat mat, gått på restaurang, gått på bio och varit på diverse studiebesök för att bara nämna några. Du har tagit deltagarna till platser där många av dem aldrig tidigare varit.Genom sitt arbete som ledare i Medi@bom har Madeleine sett till att många drömmar gått i uppfyllelse.Tillsammans med Medi@bom-reportrarna har du rest och träffat Kungen, Kronprinsessan Viktoria, jämställdhetsministern Åsa Regnér, besökt Ullared med flera. Dessutom har Madeleine sett till att alla Medi@bomarna har fått gå på bal men även arrangerat teambuilding-dagar på Sturkö.Studieförbundet Vuxenskolans vision är ett samhälle där varje människa växer genom kunskap, insikt och delaktighet. En vision som du lever i alla dina uppdrag för SV Blekinge. Folkbildning när den är som bäst.

Det är med stor glädje SV Blekinge tilldelar dig vårt kulturpris för 2018!

2017

Jennifer Tonlist

Du är en person med ett brinnande engagemang och är en fantastisk ambassadör för Burlesque dansen och Cirkus Donatella. Men entusiasm och glädje inspirerar du kursdeltagare och får dem att känna sig bekväma med sig själva och sina kroppar vilket belönar deltagarna med ökad och utvecklad självkänsla.Burlesquen handlar inte om naket, utan om kläder och attityd. Det handlar inte heller om vad man visar upp eller inte, utan hur man gör det. Det handlar om frihet att få vara vilket är än mer viktigt i en tid då samhället översköljs av krav på hur man skall vara och se ut. Att få vara stolt och bekväm över sig själv, borde vara alla tjejers självklara rättighet, vilket du bidrar med att utveckla genom ditt engagemang.Du är en underbar lärare, magisk människa och en otrolig inspiratör och har förmågan att känna av en grupps energier och leda dem framåt. Du får andra kvinnor att våga ta plats och ha roligt när dem gör det.Burlesquescenen har blivit allt större de senaste åren i Sverige och vi ser fram emot utvecklingen i Blekinge och SV. För att Blekinges kulturliv skall frodas och blomstra behövs alla konstformer och kulturövningar. Vi ser fram emot ett nära samarbete även i framtiden.

Det är med stor glädje SV Blekinge tilldelar dig vårt kulturpris för 2017!

2016

Lasse Larsson

Du är en person med ett brinnande engagemang och är en fantastisk ambassadör för SV Blekinge. Med entusiasm och glädje inspirerar du både deltagare och personal i SV Blekinge, du är en glädjespridare av stora mått.Du är en sann folkbildare som för kunskapen om vårt Blekingska kulturarv vidare till intresserade kursdeltagare, som får ta del av din aldrig sinande kunskapsbank. Som cirkelledare i ”Guldkorn i Karlskrona” samt ”Städerna som försvann” får du många åhörare att år efter år delta i dina studiecirklar. Du är även en populär och inspirerande föredragshållare som flitigt anlitas av våra medlems- och samverkande organisationer.I dagens samhälle, som förändras i snabb takt, är det än mer viktigt att förstå sin historia och kulturarv för att kunna ta emot våra nya svenskar. Du är en stolt historieberättare som på ett tryggt och utmärkt sätt får andra personer att känna sig delaktiga.Studieförbundet Vuxenskolans vision är ett samhälle där varje människa växer genom kunskap, insikt och delaktighet. En vision som du lever i alla dina uppdrag för SV Blekinge. Folkbildning när den är som bäst.

2015

Kultur Knytpunkten

Kulturföreningen Knytpunkten kontaktade SV Blekinge i början av 2015 med en idé om att starta en kulturförening för olika människor med blandade kulturer. Detta samtidigt som sanhället präglades av stora utmaningar med den ökande flyktingströmmen och antalet asylsökande.Med stort mod och engagemang arrangerades en öppningsceremoni på biblioteket i Karlshamn den 15 januari, dit man lyckades locka mycket folk. Detta blev starten på en fantastisk verksamhet där engagemanget aldrig sinat. Det har anordnats kulturfestivaler, kulturaftnar, musikuppträdanden, språkkurser m.m. Föreningen har även drivit studiecirklar i bl.a. arabisk dans, arabiska språket samt svenska för asylsökande.Genom sitt breda engagemang för olika kulturer har man skapat en mötesplats för många olika människor och kulturer runt om i Blekinge. Vi ser att detta arbete skapat en plattform för framtiden, där integration står i fokus med hög kvalité, enormt engagemang och glädje för alla deltagare.Vi ser ert brinnande engagemang, vi hör glädjen hos era deltagare, vi känner styrkan av integration när den är som bäst och vi ser fram emot ett långt och givande samarbete framöver.

2015

Ann-Sofie Ahlberg

Ann-Sofie är en person som arbetar i en mängd olika tekniker: kroki, grafik, akvarell, skulptur och keramik. Vilken hon än väljer är det människor hon vill förmedla, gärna barn.Att få skapa och uttrycka i konst är livsviktigt för henne och inspirationen kommer inifrån, men även miljön på det kära Hanö påverkar hennes konst.Hon startade Hanödagen för ett antal år sedan och har anordnat med konstutställningar i Bödeboden. Hennes fantastiska skulpturer i stengods förmedlar värme och omsorg. Hennes krokiteckningar förmedlar rörelse och det är denna teknik hon är mest förtjust i.SV Blekinge vill tilldela dig årets kulturpris för att uppmuntra ditt kreativa skapande och fortsätta att göra Hanö till den härliga plats det är.Vi önskar dig lycka till i framtiden och hoppas få se mer av dig i framtiden.

2014

Kultur i Byarna

Kulturföreningen Knytpunkten kontaktade SV Blekinge i början av 2015 med en idé om att starta en kulturförening för olika människor med blandade kulturer. Detta samtidigt som sanhället präglades av stora utmaningar med den ökande flyktingströmmen och antalet asylsökande.Med stort mod och engagemang arrangerades en öppningsceremoni på biblioteket i Karlshamn den 15 januari, dit man lyckades locka mycket folk. Detta blev starten på en fantastisk verksamhet där engagemanget aldrig sinat. Det har anordnats kulturfestivaler, kulturaftnar, musikuppträdanden, språkkurser m.m. Föreningen har även drivit studiecirklar i bl.a. arabisk dans, arabiska språket samt svenska för asylsökande.Genom sitt breda engagemang för olika kulturer har man skapat en mötesplats för många olika människor och kulturer runt om i Blekinge. Vi ser att detta arbete skapat en plattform för framtiden, där integration står i fokus med hög kvalité, enormt engagemang och glädje för alla deltagare.Vi ser ert brinnande engagemang, vi hör glädjen hos era deltagare, vi känner styrkan av integration när den är som bäst och vi ser fram emot ett långt och givande samarbete framöver.

2013

Annie Gylling

Du är en person med stor entusiasm och glädje med många års erfarenhet av att arbeta som skådespelerska, manusförfattare och teaterproducent. I ditt arbete möter du både barnen och de vuxna på ett inspirerande sätt. Du berör publiken oavsett om det är i ”Jakten på diamantkobran” eller i ”Teatern för äldre” med demens. Arbetet med barn, ungdomar och äldre är målgrupper som studieförbundet vuxenskolan tycker är viktiga. Din styrka ligger i ditt sätt att fånga publiken i din berättarform. Du ser alltid till att din publik får uppleva det lilla extra. Vi tilldelar dig vårt kulturpris för att uppmuntra dig att fortsätta ditt arbete framöver.