2024-10-19
Jägarexamen för kunskap och säkerhet
Kunskapen, attityden och förutsättningarna för dagens jägare ser annorlunda ut än för några decennier sedan.
”Förr växte vi upp bland jägare. Jakt var något man gjorde, viltet var mat och utgjorde ett välkommet tillskott i hushållet. Idag växer allt fler upp urbant, utan föräldrar som är jägare. Jakten är en fritidssyssla och maten den ger är en positiv biprodukt. Vi jagar för att vi är intresserade. Det är spännande och socialt”.
Dan Törnström, Hofors, är journalisten som ägnat de senaste tolv åren åt jakt; på Jägarnas Riksförbund, Naturvårdsverket och som cirkelledare för kursen Jägarexamen på Studieförbundet Vuxenskolan. Dan har också skrivit flera böcker i ämnet, bland annat Din väg till jägarexamen, som är kurslitteratur i studiecirklarna.
”Samhället har också förändrats. Tidigare hade åtminstone halva befolkningen fått lära sig säker vapenhantering men idag är det ingen självklarhet. Det ställs andra krav på både vapeninnehav och hur jakt ska gå till samtidigt som jakten ifrågasätts” säger Dan.
Du behöver inte ha tagit jägarexamen för att få jaga. Om du har jakträtt får du jaga - frågan är emellertid hur? I normalfallet behöver du också ett vapen - och då kräver polisen jägarexamen för att bevilja en vapenlicens.
Dan jämför jägarexamen med att ta körkort: Precis som en nybliven körkortsinnehavare inte har någon körvana så saknar också den nyblivne jägaren rutin. Och man blir aldrig fullärd. Du kommer att göra bort dig, skadskjuta och göra misstag men du ska veta hur du reder upp det. Eftersöksfrågor, till exempel, är ett helt avsnitt i kursen. Innehållet har hela tiden utvecklats i samarbete med jägarna.
”Jägarexamen har betytt mycket” säger Dan. ”Med kunskapen som kursen ger har säkerheten ökat och olycksstatistiken har gått ned kraftigt”.
Kursen består av en omfattande teoridel med ett avslutande prov som brukar upplevas som tufft. Frågorna handlar om allt från jaktlagar till etikfrågor, biologi, ekologi, förvaring av vapen och artkännedom. Provet är digitaliserat numera och görs i en app på telefon men i en provlokal med en särskild provledare som inte är densamma som kursledaren. I appen finns en frågebank med 500 frågor varav 70 slumpas fram till provet. Ingen deltagare gör alltså ett identiskt prov som någon annan i lokalen. För att bli godkänd krävs 60 rätt av 70, och bara 50–60 procent av deltagarna brukar klara det på första försöket.
Efter teorin följer vapenhantering och skytte med ett praktiskt prov. Förutom kunskap om regler ger kursen dig tips och knep för hur du gör som jägare i praktiken.
”Inom jakt gäller det att kunna två saker: att hantera ditt vapen och skjuta säkert för dig, djuren och för allmänheten och du ska veta vad det är du skjuter på. Det är ganska illa ställt med artkännedomen bitvis men du ska kunna se skillnad på en gräsand, en kricka och en kråka” säger Dan.
Studieförbundet Vuxenskolan har på senare tid arrangerat kursen i Gävle, Sandviken och Hofors med 10–12 deltagare i varje grupp. Det är fortfarande övervägande män men Dan har haft grupper med nära hälften tjejer.
”Det finns ingen anledning till att tjejer inte ska vara med. De har samma kondition och skjuter minst lika bra som killarna, om inte bättre. Tjejerna är mer öppna för vad instruktören säger och är inte lika prestigefyllda som killarna kan vara” säger Dan.
”Språkbruket förändras också i blandade grupper. Jakt är av tradition en väldigt gubbig verksamhet men så behöver det inte vara.”
Jakten har olika syften: Flera viltstammar behöver regleras, vilket görs i samverkan mellan jägare markägare och myndigheter. Över hela landet samarbetar jägare och polisen så att trafikskadat vilt spåras upp och avlivas. Jakten producerar ett väldigt fint kött, samt ger rekreation och naturupplevelser.
”Jakt är en sorts naturbruk. Vissa fiskar och äter, andra plockar svamp och bär, och andra jagar. Så länge vi gör allt det här på ett etiskt, hållbart och naturvänligt sätt är det något fint. Och det är vad utbildningen syftar till” säger Dan.
Nästa kursstart är den 20 november i Sandviken.
Läs mer och anmäl dig genom att klicka på den här länken!