Digital folkbildning

Idag är digitala verktyg, så som datorn, surfplattan och mobilen en naturlig del av vårt samhälle. Teknikutveckling förändrar våra vanor och vårt samhälle hela tiden. Även vårt sätt att lära och de möjligheter som finns kring lärande har förändrats. Här hittar du all information för att starta upp en digital studiecirkel, sända ett kulturarrangemang eller genomföra ett årsmöte på distans.

Digitala mötestips

Innan mötet


 • Testa tekniken innan, gärna genom ett testmöte. Är det många ovana deltagare, kan det vara bra att bjuda in alla till ett testmöte.
 • Skicka ut instruktioner till mötet, framför allt hur man mutar sin mikrofon och stänger av sin kamera. Tipsa gärna deltagarna om att välja ett ljust och tyst rum under mötet så att ni syns och hörs bra.
 • Rekommendera deltagarna att använda headset, för att ljudet ska bli så bra som möjligt och för att undvika rundgång.
 • Ange en kontaktperson med telefonnummer och e-post, om någon behöver stöd innan mötet börjar.


När mötet börjar


 • Ha en person som leder mötet och en som sköter chatt och tekniksupportfrågor
 • Börja med att alla får säga hej och sen stänger alla av mikrofonerna (om du inte kan göra det som mötesledare)
 • Använd chatten för att begära ordet. Om det alltid är samma deltagare som pratar, överväg att köra en runda istället.
 • Placera ut deltagarna som på en klocka, (tilldela dem en siffra som de får komma ihåg) för att enklare kunna göra en avstämningsrunda, utan att missa någon.
 • Ha vid behov ett gemensamt dokument öppet för att dokumentera eller göra yrkanden, om det är ett formellare möte.
 • Ha många pauser! Det är faktiskt ganska jobbigt med distansmöten. Så minipauser på några minuter gör stor nytta.
 • Tipsa om att stänga av kameran vid dålig uppkoppling för att spara på bandbredd


Digitala årsmöten och tips!

Här hittar du praktiska tips och tydlig information om hur man genomför ett lyckat möte.


Förbered er på att mötet blir annorlunda!  


 • Skicka ut årsmötespaket med posten, för att skapa gemenskap. Paketet kan t.ex. innehålla fika/snacks (så att alla äter samma sak), röstkort, reaktionsgrejer som syns bra i videosamtal (bilder på emojisar, tummen upp, hjärta), serpentiner, profilprodukter. 
 • Fastställ att t.ex. tystnad betyder acklamation för snabb hantering av exempelvis mötesformalia. T.ex. 15 sekunders tystnad, vilket brukar räcka för att någon ska hinna sätta på mikrofonen.  
 • Inled gärna med att alla får prata och presentera sig under punkten "fastställande av röstlängd". När alla har pratat en gång sänker man tröskeln lite för att våga prata igen  
 • Låt mötespresidiet sköta själva mötet och ha 1-2 teknikansvariga som bara ansvarar för att allt funkar. Teknikansvarig tar hand om alla frågor om tekniken under mötet, kan ansvara för talarlista och förmedla talarlistan till mötesordförande.
 • Gör så mycket som möjligt innan det digitala årsmötet, så att mötet kan fokusera på att fatta beslut. Till exempel spela in filmer för att presentera propositioner eller motionerna samt meddela vem man ska kontakta för eventuella frågor på dessa. 
 • Använd upprop vid öppen omröstning och testa till exempel Mentimeter eller O365 Formulär för slutna. Ställ en fråga om ombudsnummer och nästa om rösten.
 • Gemensamma upplevelser under längre pauser – fixa en spellista på Spotify, kolla på något på YouTube, äta samma fika eller sjunga något tillsammans.
 • Ta många pauser! Det är faktiskt ganska jobbigt och långtråkigt med distansmöten. Så minipauser på några minuter gör stor nytta. Efter längre pauser kan det även vara bra att fastställa röstlängden och ha ett upprop, så att alla ombud får prata/höras. Digitala verktyg

Det är många som undrar vilka verktyg man kan använda för att gå över till digital folkbildning. Här har vi samlat ett antal verktyg som en hjälp. Om du är cirkelledare – ny eller befintlig hos oss är du varmt välkommen att kontakta ditt lokala SV-kontor för att få hjälp att starta en digital cirkel. Allt som behövs är precis som i fysiska cirklar, ett ämne ni vill lära er och att ni är minst 3 personer, samt lite nyfikenhet på hur man kan mötas online istället! Digitala verktyg för möten och studiecirklar


Det finns många olika digitala verktyg som går att använda som ersättning eller komplement till en fysisk cirkel, nedan listar vi några och i menyn ser du även stöd för hur man kan starta annan folkbildningsverksamhet, som livesändningar och föreläsningar.

Lärplattformen Learnify


Vill du ha en digital mötesplats för din cirkel finns Learnify, där du kan skapa en grupp, samla länkar och dokument och utveckla ett digitalt studiematerial. Studieplatsen går även utmärkt att kombinera med någon digital onlinemötestjänst som endast kräver länk, se förslag nedan. En stor fördel med Learnify är att den är kopplad till studieförbundens rapporteringsverktyg direkt och därför är enkel att komma igång med!

Lärplattformen Learnify hittar du mer information om här!

Jitsi


Säkra, välutrustade och helt kostnadsfria videokonferenser

Sätt igång, videochatta med hela gruppen direkt. Jitsi Meet är en helt krypterad, open source videokonferenslösning som du kan använda obegränsat utan kostnad – inte ens ett användarkonto behövs. Dessutom finns möjlighet att välja svenska som systemspråk.

Starta möte direkt - https://meet.jit.si/

WhatsApp


För de flesta tjänster krävs att man har ett e-postkonto för att kunna bli inbjuden till ett möte, dock inte WhatsApp som istället utgår från telefonnummer. En app behöver dock laddas ner till telefonen. Här kan man skapa en privat grupp där man kan chatta, gruppvidesamtala, (fungerar endast på telefon!) skicka bilder och filer m.m. Passar utmärkt även för seniorer eller digitala nybörjare.

En utförlig guide att ladda ner hittar du här!

Microsoft Teams


Gratis tjänst för webbmöten/samtal, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning och samarbete. Kräver registrering av konto för användaren men ej för deltagarna. För mobiler och surfplattor krävs nedladdning av appen. Någon kalender finns inte i gratis versionen av Teams, därför kan man inte boka några möten utan är hänvisad till att avtala tid på annat sätt t ex via mail. Personerna loggar in i Teams i den avtalade kanalen och drar man igång mötet genom ”Möte nu”.

Här hittar du instruktioner om hur du skapar ett konto!

Cisco Meeting App


SVs webbmötesverktyg för att skapa både webinarier, videomöten och digitala bestående rum över en längre tid, passar därför för exempelvis digitala studiecirklar. Enkel inloggning via länk för att delta, kräver ingen nedladdning av programvara/app och heller ingen e-post.

För att få tillgång till detta, kontakta din SV-avdelning.

Cisco Webex


Världens största leverantör av videomöten har släppt sin tjänst gratis under Corona-krisen. Du som använt CMA kommer att känna igen stora delar. Skapa ett gratiskonto och kom igång här.

En guide på svenska kommer inom kort.

Skype


Programvara/app för webbmöten/samtal, skärmdelning även i mobilen, chattfunktion, dokumentdelning och inspelning av samtal. Upp till 50 deltagare. Kräver att man har ett konto (gratis) och att man laddar ner programvara/app.

Klicka här för att skapa ett konto.

Zoom.us


Gratis webbtjänst för webbmöten/samtal med interaktiv feedback via skärm (t.ex. tummen upp) möjlighet till “break-out sessions” inom mötet, skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna.

Används flitigt för digitala seminarier. Gratisvariantens begränsning är 40 minuters samtal.

Klicka här för att komma till tjänsten (instruktioner på engelska)

Google Hangout


Gratis tjänst för webbmöten om du har ett g-mailkonto. Skärmdelning, chattfunktion, dokumentdelning (fler funktioner om du har ett betalkonto) Max 10 deltagare i gratisversionen.

Klicka här för att komma till Hangouts svenska hjälpcenter.

Whereby


Gratis tjänst för webbmöten med tydliga webbadresser och möjlighet att strömma YouTube-klipp. Enkel inloggning. Kräver konto för användaren men inte mötesdeltagarna. Max 4 deltagare i gratisversionen.

Klicka här för att registrera ett konto (instruktioner på engelska)

Facebook och Messenger

Kan användas i en kombination av en privat grupp t.ex. livesändningar En livesändning i en Facebookgrupp kan bara ses av medlemmarna i den gruppen. Sändningen kan också ses i efterhand. Fri programvara för videoinspelning och direktsändning, där ledaren kan streama sin skärm. Kräver Facebook-konto.

För att videomötas behöver ledaren även starta en Messenger-grupp utifrån gruppen (med gruppvideo och gruppchattar, vilket fungerar väl för studiecirklar). Ingen skärmdelning eller dokumentsamling.


Verktyg för digitala årsmöten


VoteIT

System för att kunna hålla digitala årsmöten, främst tänkt för textbaserade möten men kan kombineras med videomöten. Drivs av ideell förening där SV är medlemmar och erbjuder denna möjlighet till sina avdelningar och regioner främst, men vi kan även hjälpa våra organisationer och föreningar med utbildning eller uppsättning av mötetsverktyget. Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner nationellt; eva.hennevelt@sv.se eller linus.olofsson@sv.se

Easymeet

Onlinemötesverktyg inriktat på idéburna organisationer för både årsmöten och stämmor, helt digitalt eller blandat. Enkelt deltagande från olika enheter. Har årsmötesfunktioner som nominering och röstning m.m. Finns ej i gratisversion. https://www.easymeet.se/