
Digitala verktyg
Här hittar du ett antal verktyg som du kan använda för digitala studiecirklar och föreläsningar. Dessa är bara några av de verktyg vi på Studieförbundet Vuxenskolan rekommenderar till våra cirkelledare, men det finns såklart fler än dessa som du kan välja att använda om du så skulle vilja. Självklart finns det även hjälp och stöd att få för uppstart av en digital cirkel genom våra verksamhetsutvecklare – bara hör av dig så hjälper vi dig!
Jitsi Meet
Jitsi Meet är det digitala verktyg vi på SV Kalmar län oftast använder till våra digitala cirklar. Anledningen till detta är främst för att det är en plattform som är enkel att använda och lära sig – både för ledaren och för deltagarna och det finns inte heller någon tidsbegränsning på hur långt mötet får vara.
I Jitsi kan du starta kostnadsfria videokonferenser för upp till 50 personer utan att varken du som ledare eller deltagarna på mötet behöver skapa konton eller ladda hem något för att kunna delta. Om du vill så kan du även lösenordskydda mötesrummet så att enbart de med lösenordet har möjlighet att delta i mötet. Jitsi kan du dessutom använda både via dator, surfplatta och mobil. När du deltar i mötet via dator rekommenderas att webbläsaren Chrome används, medan via mobil är det rekommenderat att ladda hem Jitsi-appen, men det går även här att vara med i mötet via mobilens webbläsare.
Några andra bra finesser med Jitsi är möjligheten att kunna dela en presentation eller sin skärm om man skulle vilja visa övriga deltagare i mötet något. Det finns möjligheter till handuppräckning för att påvisa att man som deltagare vill ställa en fråga eller säga något, möjlighet till att skriva chattmeddelanden och även spela in mötet om man så skulle vilja.
Då Jitsi Meet är det digitala verktyg vi främst nyttjar finns det också möjligheter till att ta del av en kort webb-utbildning, PDF-guide och våra verksamhetsutvecklare håller även introduktions-utbildningar som du kan gå kostnadsfritt.
Klicka här för att starta ett möte: https://meet.jit.si/
Lärplattformen Learnify
Vill du ha en digital samlingsplats för din cirkel finns Learnify, där du kan skapa en grupp, samla länkar och dokument och utveckla ett digitalt studiematerial. Studieplatsen har nu möjligheten att aktivera en mötesplats automatiskt via tjänsten Jitsi med ett klick. En stor fördel med Learnify är att den är kopplad till studieförbundens rapporteringsverktyg direkt och därför är enkel att komma igång med!
Lärplattformen Learnify hittar du mer information om här!
Skype
Programvara/app för webbmöten/samtal, skärmdelning även i mobilen, chattfunktion, dokumentdelning och inspelning av samtal. Upp till 50 deltagare. Man kan välja att skapa ett gratiskonto och att man ladda ner programvara/app, men annars går det bra att endast skapa ett digitalt rum direkt och dela länken med deltagarna. De behöver inget konto och har de inte appen öppnas webbversionen automatiskt. Rummet är bestående över tid och har heller ingen tidsbegränsning för mötet.
Klicka här för att komma till startsidan och skapa ditt rum.
Microsoft Teams
Teams är en välkänd digital mötesplats som du via gratisversionen kan webbmöten/samtal i. Här kan du dela skärm för att t.ex. visa presentationer, det finns en chattfunktion och du kan även dela dokument. Det finns dessutom möjlighet till handuppräckning – en smart funktion för att påvisa att du vill säga något. Till skillnad från t.ex. Jitsi och Skype behöver däremot mötesskaparen registrera sig för ett gratiskonto – deltagarna kan dock medverka i mötet utan att skapa ett konto.
Någon kalender finns inte i gratisversionen av Teams, därför kan man inte boka några möten som automatiskt kopplas till deltagarnas kalender, utan man behöver avtala tid på annat sätt, exempelvis via mail. Personerna loggar in i Teams i den avtalade kanalen och drar man igång mötet genom ”Möte nu”.
Observera att gratiskonto i Office365 för privatpersoner endast har tillgång till Skype via sitt konto.
Här hittar du instruktioner om hur du skapar ett gratiskonto för en organisation/förening.
För de flesta tjänster krävs att man har ett e-postkonto för att kunna bli inbjuden till ett möte, dock inte WhatsApp som istället utgår från telefonnummer. En app behöver dock laddas ner till telefonen. Här kan man skapa en privat grupp där man kan chatta, gruppvideosamtala, (fungerar endast på telefon!) skicka bilder och filer m.m. Passar utmärkt även för seniorer eller digitala nybörjare. Begränsning på max 8 deltagare. Nedan hittar du en utförlig PDF-guide för WhatsApp samt en digital webbutbildning/guide som du kan genomföra när du vill.
Facebook och Messenger
Kan användas i en kombination av en privat grupp t.ex. livesändningar. En livesändning i en Facebookgrupp kan bara ses av medlemmarna i den gruppen. Sändningen kan också ses i efterhand. Fri programvara för videoinspelning och direktsändning, där ledaren kan streama sin skärm. Kräver Facebook-konto.
För att videomötas kan man skapa Messenger-rum, vilket endast kräver konto för skaparen av rummet, som deltar ut en länk till deltagarna. De behöver inte ladda ner något eller ta kontakt via Messenger. Dock ingen dokumentsamling och skärmdelning bara via dator.
Google Hangout och Google Meet
Google Hangout och Google Meet är två gratistjänster via Google. För att kunna nyttja tjänsterna behöver du ha ett g-mail-konto. Via Google Hangout kan du dela skärm, det finns en chattfunktion och möjlighet till dokumentdelning – maxantalet per mötesrum är 10 deltagare.
Läs mer om Google Hangout här.
Google Meet är likt Google Hangout ett enkelt sätt att starta webbmöten direkt via en webbläsare och du kan dela en länk till deltagarna. Här kan du dela skärm och dokument, det finns en chattfunktion och livestreama evenmang internt. Upp till 250 deltagare kan medverka i samma möte/evenemang.
Klicka här för att komma till Google Meet.
Whereby
Gratis tjänst för webbmöten med tydliga webbadresser och möjlighet att strömma YouTube-klipp. Enkel inloggning. Kräver konto för användaren, men inte mötesdeltagarna. Max 4 deltagare i gratisversionen.
Klicka här för att registrera ett konto (instruktioner på engelska)
Verktyg för cirkelledare
-
E-tjänsten
Klicka här för att komma till inloggningssidan för vår E-tjänst. Här kan du hantera dina arrangemang och registrera närvaro i vår E-tjänst.
-
Learnify
Du som cirkelledare i SV kan använda vår lärplattform Learnify som digitalt studierum. Mer information och länk hittar du här.
-
Regler och villkor
Här hittar du regler och villkor för våra studiecirklar och vår verksamhet.
-
Arbetsplan
Mer information, tips, underlag och mallar för arbetsplaner hittar du här.