Vad gäller för kurserna?

Frågor och svar om kurser under pandemin

Det är underliga tider vi upplever just nu och förutsättningarna kan ändras snabbt. Därmed uppkommer såklart många frågor. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna.

Tänk på att restriktionerna kan ändras snabbt! Vi uppdaterar informationen på hemsidan så snabbt vi kan, men det är myndigheterna som beslutar hur långt fram i tiden den enskilda regeln kommer att gälla. Det är inte säkert att samma restriktioner kommer gälla under hela våren, så kom gärna tillbaka hit och titta vid ett senare tillfälle.

Om du går din kurs/verksamhet via en förening, till exempel SPF eller EOS, så gäller deras egna riktlinjer. Föreningarna kan nämligen välja att ha ännu strängare regler än vad Studieförbundet Vuxenskolan har.

 

Sidan uppdaterad: 2022-01-17

 

Kräver ni vaccinpass på era kurser och cirklar?

Kort svar: Nej.

Långt svar: Enligt reglerna just nu så kan en arrangör kräva vaccinpass för en allmän sammankomst med 50 eller fler deltagare. På SV Lundabygden har de flesta arrangemang max 20 deltagare. Eftersom vi har föranmälan och slutna grupper så räknas våra kurser inte heller som allmänna sammankomster. Därför får vi inte begära vaccinpass enligt nuvarande regler.

I början av januari meddelade dock regeringen att Folkhälsomyndigheten har fått mandat att vid behov snabbt besluta om vaccinpass för fler verksamheter. Det kan alltså bli annorlunda längre fram.

Oavsett om det behövs intyg eller ej så är vi positiva till vaccination och hoppas att alla deltagare och kursledare vaccinerar sig, för sin egen och andras skull.

 

Måste man ha munskydd på kursen?

Kort svar: Nej.

Långt svar: Folkhälsomyndighetens rekommendation just nu är att vi i första hand ska hålla avstånd till varandra. Vi har anpassat möbleringen i våra lokaler efter detta och kräver därför inte munskydd. Det är givetvis tillåtet för en deltagare att ha munskydd. Det går också bra om ni i er grupp/studiecirkel själva vill komma överens om att ha munskydd när ni träffas.

 

Om jag blir sjuk och måste stanna hemma, får jag pengarna tillbaka då?

Kort svar: Ja, om du har läkarintyg. Annars nej.

Långt svar: För sjukdom gäller våra ordinarie avbokningsregler även under pandemin. Om du är tillfälligt sjuk och missar något enstaka tillfälle så återbetalas inte detta. Om du däremot blir långvarigt sjuk och tvingas avbryta kursen så ska du anmäla detta till oss omedelbart. När du visar upp ditt läkarintyg så återbetalar vi dig för den delen av kursen som återstår och som du inte deltar i.

Du hittar sammanställningen av våra avbokningsregler här: https://www.sv.se/avdelningar/sv-lundabygden/viktigt-att-veta/

 

Vad händer om min kurs bli inställd?

Om din kurs ställs in redan innan den har startat så sparar vi din anmälan och du får förtur till kursen nästa gång den kan starta.

Om din kurs redan har börjat och du redan har betalat så pausar vi kursen och fortsätter den vid senare tillfälle. De pengar du betalat in flyttas då med till nästa kursomgång så att du alltid får det antal gånger du har betalat för.

 

Jag anmälde mig till en vanlig kurs, men nu står det att den ska bli en onlinekurs. Vad har hänt?

En del kurser kan vi snabbt ställa om till onlinekurser vid behov. Exempelvis släktforskning och språkkurser har visat sig funka bra på internet. Då använder vi ett program för videomöten och varje deltagare medverkar hemifrån via sin egen dator eller telefon.

Om kursen du är anmäld till plötsligt blir onlinekurs så kommer vi att meddela dig. Du får då chansen att avboka din plats. Vi rekommenderar dig dock att ta chansen att prova – deltagarna brukar bli förvånade över hur enkelt och bekvämt det är!