2023-06-05

Att vara äldre och funktionsnedsatt i Kumla kommun

KUMLA: Under vårterminen har SPF Seniorerna Kumlabygden träffats i en studiecirkel för att prata om olika ämnen som bereör hur det är att vara äldre och funktionsnedsatt. De har fått en gemensam mötesplats, samt kunskap om vård och omsorg i sin kommun. Kunskap som de använt för att möta olika representanter för att påverka i frågor för äldres omsorg.

Vid den första träffen pratade deltagarna om vad de ville göra, åstadkomma och vilka de ville träffa och när. Med planeringen på plats kunde kunskapsinhämtningen börja. De har bland anna tagit del av erfarenheter från en rullstolsburen kvinna som får hjälp två gånger om dagen, åker sjukresor och färdgjänst. Hon har erfarenhet av vad som funkar bäst, och sämst. De har även mött representanter från Avgiftsnämnden för att lära mer om prissättningen i omsorgen. 


Med den här kunskapen beslutade de sig för att skicka en skrivelse till Kumla kommun för att ifrågasätta organisationen av hemtjänsten. En skrivelse gick till socialchefen och en till socialnämndens ordförande. Gruppen fick snabb återkoppling och kallades till Stadshuset den 25 maj. Ett bra möte i bra stämning där båda parter visade en vilja att jobba åt samma håll. 

Gruppen har även mött två representanter från Regionen för att diskutera möjligheten att samordna färdtjänstresor. De har även undersökt olika sätt att orgnaisera hemtjänsten och delgett sina tankar till Kumla kommun. 


Ny kunskap och opinionsbildning!

SPF är en viktig förening som verkar för att driva opinion i frågor som berör våra äldre, och det är därmed även frågor som är viktiga för SV. Att verka för att förbättra och göra skillnad för äldre i samhället. 


Genom studiecirkeln har deltagarna fått kunskap och insikt i frågor som berör äldre personer med funktionsnedsättning i Kumla kommun. De har sedan använt det de lärt sig för att föra dialog med olika sakkunniga representanter. 


– Det är roligt att jobba tillsammans med en förening som använder studiecirkeln som ett verktyg för att inhämta ny kunskap. Och att de även omsätter kunskapen i praktiken för att driva opinion i frågor som är viktiga för SPF och Studieförbundet Vuxenskolanär ju helt fantastiskt, säger Ibrahim "Ibbe" Altamimi, verksamhetsutvecklare SV Örebro län.


––––––––––

Kommentar: Ibrahim Altamimi slutar på SV Örebro län i juni. Tveka inte att kontakta SV Örebro län vid frågor, tankar och idéer. 

––––––––––