2022-11-21
Psykiatriveckan Örebro län – En resumé
ÖREBRO LÄN: Vilka otroliga möjligheter det finns när ideell och offentlig sektor möts och jobbar tillsammans. Här fyller studieförbunden en betydande roll då vi kan verka som en sammankopplande länk mellan privatpersoner, professioner och olika organisationer.
DEN 14–17 NOVEMBER deltog över 170 personer i Psykiatriveckan som startade i Lindesberg och avslutades i Karlskoga under temat "Våga prata – vägar in". Maria Östby, verksamhetsutvecklare inom folkhälsa hos SV Örebro län och Anna Norrefalk, brukarinflytandesamordnare i Region Örebro län har varit sammankallande för planeringen av veckans arrangemang som ägde rum i fyra länsdelar.
– En otroligt viktig lärdom som visade sig redan i planeringsstadiet var hur viktigt det är att vi ses "över gränserna". Fler av de som medverkade från olika verksamheter inom region, kommun och föreningar vittnade om hur värdefullt det var att ses. Vi jobbar inom samma område, men träffas sällan samlat på detta sätt, berättar Maria.
Norra länsdelen: "Inte som alla andra"
Måndag den 14 november inleddes veckan i Lindesberg med föredrag från Första kontakten, Mottagningen psykisk hälsa barn och unga, SOFINT och NSPH följt av mingel med utställare.
ANGELICA LARSSON, Hjärnkollambassadör, avslutade med att ta med besökarna med på en resa från hennes tidiga skolår fram till idag. Angelica har diagnoser som bidrar till att hon inte "fungerar som andra" och med sin föreläsning lyfte hon fram hur det har påverkat henne. Hon vill också slå hål på ett antal myter och förutfattade meningar som tycks följa kring vissa diagnoser, och hon betonar vikten av att se individen som den är.
Södra länsdelen: Jazz, skratt och eftertänksamhet
Tisdag den 15 november fylldes Dagcentralen Åsen av besökare som fick lyssna till jazziga toner, på scen stod nämligen deltagare från jazz-, pop- och rocklinjen vid Kävesta folkhögskola. Det var ett uppskattat inslag! När de jazziga tonerna tystnat fanns det möjlighet till mingel innan kvällens föreläsning tog vid.
JOANNA HALVARDSSON, klev upp på scen och med sin föreläsning lockade hon till både skratt och eftertänksamhet. Joanna tog oss med längs en uppväxt kantad av utmanande situationer i skolmiljö och de sociala koderna, till livet idag och glädjen kring bland annat speedway.
Örebro: Ett fiktivt personporträtt
Åhörarna fick följa en fiktiv kvinnas resa med psykisk ohälsa och hennes möten med olika verksamheter och organisationer.
DEN FIKTIVA KVINNAN: 45 år gammal med erfarenhet av psykossjukdom i tidigt vuxenliv. Efter en uppslitande skilsmässa vänds hennes tillvaro upp och ned. Bristande rutiner, sorg och minskad sömn och mat leder kvinnan in i ett nytt skov av psykos. Vi får följa kvinnan och hennes anhöriga via de olika insatser och verksamheter som finns, och som kan ge behandling, stöd och information.
PÅ PLATS FANNS representanter som berättade om personligt ombud, psykosvården, första kontakten, Kuling, anhörigstöd för kvinnans förälder och dotter, Fontänhuset, insatser från handläggare och boendestöd. Slutligen presenterades många olika möjligheter till att träffa andra i liknande situation via föreningar och studieförbund i Örebro, både som drabbad och anhörig.
– Det var ett så väldigt bra sätt att göra det på. Det skulle kunna göras med olika diagnosgrupper också. Här var det en kvinna med psykossjukdom, det finns fler delar av vården som skulle kunna lyftas fram vid andra diagnoser. Beroendecentrum är ofta aktuella att lyfta fram. Det var ett bra sätt att tydliggöra hur det kan se ut för en patient, säger Lisa Klingvall.
ÄVEN BESÖKARNA uttryckte att de uppskattade arrangemanget som fick varma ord som "jättebra", "så intressant", och som tidigare nämnt "Ett informativt upplägg. Kan det vara något att göra digitalt kanske, något som kan erbjudas både för person som är drabbade eller anhörig men också för personal. Det var en bra pedagogisk idé".
– Jag tycker att det var en jättekul idé att följa den här människan, hela vägen. Här fungerade det bra, i verkligheten kan det hända fler saker längs vägen. Men man fick en bild av hur det är tänkt att fungera och hur det kan kopplas ihop mellan verksamheter.
ANNA NORREFALK som höll ihop resan gav sin bild av eftermiddagen.
– Jag tycker att det gick väldigt bra. Vi kom på ett nytt sätt att presentera verksamheter, just idag inom Örebro kommun. Det var ett sätt för att förstå hur de jobbar, och här kunde också verksamheterna koppla det till ett fall.
Västra länsdelen: Allt vi tänker är inte sant
Torsdag den 17 november var det dags att avsluta årets Psykiatrivecka. Vi var på plats i Karlskoga tillsammans med en rad utställare från bland annat personligt ombud i Karlskoga och Degerfors kommun, Föreningen för psykiatriskt samarbete, Nickkällan och Kontaktservice, Hjärnkoll, Region Örebro län, Trainstation, Coachingteamet och Sköldkörtelförbundet i Örebro län.
CHRISTINA HAUGSÖEN stod på scen och föreläste om kommunikation; "Hur vi talar till oss själva och andra." Med humor och praktiska exempel fick åhörarna bekanta sig med hjärnans olika delar och förundras hur hjärnan hämtar information för att skapa sammanhang. Christina pratade också om hur dessa delar av hjärnan påverkas vid stress och vad som då sker i oss.
"Hjärnans uppgift är att få oss att överleva och känslor och reaktioner har helt enkelt samma uppgift, sedan har vårt tänkande olika bra förutsättningar beroende på omständigheterna vi befinner oss i. Då har vi också makt att ge tankarna olika mycket sanning. Allt vi tänker är inte sant."
––––––––––
ARRANGEMANG: Psykiatriveckan arrangeras av SV Örebro län i samverkan med kommuner, Region Örebro län, samordningsförbunden och civilsamhället.
––––––––––