2023-11-27

Tillbakablick 2023: Afasikonferens på Ljungskile folkhögskola

Den 23-24 september hölls Afasikonferensen för Afasiföreningar i Västra Götaland vid Ljungskile Folkhögskola. Konferensen innehöll flera spännande, viktiga och informativa inslag så som bildmaterialanvändning, social manipulation mot äldre, forskningsprojektet The Comprehensive Aphasia Test (CAT), dialogterapi samt middag och underhållning på kvällen.

Afasi Västra Götaland är en regional förening som arbetar på olika sätt för att förbättra livssituationen för personer med afasi eller språkstörning samt deras anhöriga. De arbetar intressepolitiskt på regional nivå för att påverka politiker, myndigheter och andra organisationer. Viktiga frågor är: hälso- och sjukvård, livslång rehabilitering, hjälpmedel, arbetsmarknad, universell utformning/tillgänglighet, skolfrågor och utbildning. De ordnar också utbildningar av olika slag för lokalföreningarna i Västra Götaland bland annat denna årliga konferens.


Att vara med i en Afasiförening ger mycket för medlemmarna. Personer med afasi kan träffas, träna sin språkförmåga, aktivera sig och uppleva gemenskap. Det finns också möjligheter för anhöriga att träffas och dela upplevelser. Föreningarna försöker även påverka politiker och andra makthavare i frågor som rör afasi.


Nedan har vi även skrivit med lite mer förklarat till varje innehållspunkt, för att tydliggöra för flera vad man får med efter konferensen och vilken skillnad det kan göra. Det tydliggör också hurmycket som behöver göras för att det ska kunna fungera bättre för personer med Afasi och deras anhöriga. För att uppnå det är vårt samarbete en otroligt viktig pusselbit.

 

Konferensens innehållspunkter:

Testa VR-glasögon

VR-glasögon används både som nytt underhållningsredskap, för spel och för en mängd utbildningsmöjligheter. Här gavs en möjlighet att få prova på i liten trygg grupp.


Bildmaterialanvändning

De flesta med afasi har någon form av kognitions- och kommunikations-svårighet. Vid större sådana har individen svårt både att förstå tal och att själv medverka med tal samt svårt att skriva och räkna. Bildkommunikation (AKK) har visat sig vara ytterst positivt för många vuxna, som fått pröva på bildsamtal.

Bilder underlättar möjligheten att själv kunna välja, vad individen själv önskar tala om, att uttrycka känslor och ge egenvalda svar.

Konferensens möjlighet: Att få med sig en stor valmöjlighet med bilder av olika slag. Det kommer att underlätta mycket för personer, som har mycket svårt att tala eller talar för långsamt för omkringsittande. Anhöriga kan med bilder ofta få en bättre uppfattning vad partnern klarar av, känner inom sig och äntligen kan ge adekvat uttryck för: en stor lättnad för alla parter. Bildsamtal kan återigen göra individen delaktig både i familje-och kompiskrets och vid olika samhällsmöten.

Med ökade kunskaper kring kommunikation och stöd kring det samt att veta om att kunna kommunicera med bildstöd bidrar till ökad självständighet och aktivitet.


Social manipulation mot äldre

Enligt Brottsförebyggande rådet riktar sig 62 % av samhällets bedrägerier genom social manipulation, mot äldre. Personer med kognitionssvårigheter uppfattar inte alltid vad telefonsamtalet eller datoruppmaningen gäller, vågar inte ifrågasätta eller önskar bara vara trevliga, blir således lätta offer för bedragare.

Genom en saklig och i diskussionsform lättbegriplig information kunde alla deltagare få en upprepad och oerhört nyttig information av polispersonen kommunpolis (Tony Bengtsson).


Forskningsprojektet; The Comprehensive Aphasia Test (CAT).

Alla som får afasi hinner inte bedömas av logopeder före hemgång från sjukhus. Då inrättade logopedtjänster tyvärr alltför ofta saknas i primärvård och kommuner, så får personer med afasi ofta ingen språkrehabilitering alls. Därför är behovet av effektivare logopedtester ytterst angelägna: digitala möjligheter prövas för att logopeder lättare ska kunna nå fram med användbara testresultat. Därefter blir det lättare för både personal eller föreningar att med digital logopedhandledning kunna hjälpa till med rätt anpassade språkövningar.

Konferensens möjligheter: Att få lyssna till en logopedforskares senaste testmöjlighet är ett lyft för hela kursens alla deltagare. Möjligheten att kunna förbättra framtidens önskade intensiva träningsomgångar (enligt Socialstyrelsens direktiv 2018) förbättras förhoppningsvis.


Middag och underhållningen på kvällen. Det blev även dans!

Konferensens möjligheter: Att få slappna av i glada vänners krets och få sjunga, gnola med i kända låtar (afasiskadan sitter på vänstra hjärnhalvan, men sång och kreativitet sitter på den ”oskadda” högra sidan) stärker både individen och anhöriga. Anhöriga får uppleva att individen plötsligt kan prata (= sjunga texten).


Dialogterapi

Eftersom det saknas en mängd inrättade logopedtjänster i Sverige och egenvården ska öka betydligt genom Nära vården, behövs Dialogterapi. Denna beskrivs som ”en kreativ dialog, som skapar insikt, öppnar dörrar, och hjälper individen att växa och utvecklas som människa”. Afasiföreningar har allt mer börjat efterlysa psykologhjälp, för att individen med afasi åtminstone ska kunna få hjälp med att komma mer till rätta med sin inre oro och förvirring.

 

Foto: Afasi Västra Götaland

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTARUTA

  • Inom Afasiförbundet finns det 21 länsföreningar och cirka 38 lokalföreningar runt om i landet.
  • Målet är att förbättra situationen för personer med afasi, språkstörning/DLD och deras anhöriga.
  • Länk till Afasiförbundet Afasiförbundet i Sverige – Vi vägrar vara tysta!