Tillbaka

Aktiviteter för ensamkommande

Kompasshuset är Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms träffpunkt för ensamkommande unga. Här kan ungdomarna testa olika aktiviteter som till exempel att skriva poesi eller mixa i studio.

Verksamheten har funnits i snart tre år och här deltar ungdomar från olika länder, majoriteten från Afghanistan, Eritrea och Somalia. Idag har många av ungdomarna fått personnummer och är inte längre asylsökande utan nyanlända. Integration blir då alltmer viktigt.

Ness Hakin på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm är ansvarig för verksamheten. Nyligen ordnade hon så att ungdomarna blev hembjudna till en svensk familj som även bjudit in sina närstående. Konceptet att integrera sig med svenska familjer är tänkt att fortsätta under hösten.

– Vi pratade svenska, åt middag, och så fick alla berätta något om sig själva. En kille som tidigare varit rädd för svenska män och inte känt sig välkommen i det svenska samhället, berättade för mig efteråt att han efter kvällen fått en helt annan bild av svenska män och killar, berättar Ness.

Ness ordnar ofta aktiviteter utanför Kompasshuset med ungdomarna. De har till exempel varit på Cosmonova och för ett tag sedan åkte de iväg till en kulturkväll på en ungdomsgård i Fruängen där de fick träffa svenska ungdomar. Ofta åker de iväg till Karbinen i Västberga på så kallad integrationsklättring, där ungdomarna får klättra gratis och samtidigt träffa svenska ungdomar.

– På Kompasshuset har vi kul. Här kan ungdomarna glömma allt annat som händer.

Men även mer seriösa frågor behandlas på Kompasshuset.  Ibland kommer Arbetsförmedlingen till Kompasshuset och hjälper ungdomarna att skriva cv och ofta ordnar Vuxenskolan diskussionskvällar.

– Då ungdomarna lärt sig mycket mer svenska nu kan vi prata om lite svårare ämnen. Vi pratar om allt från hederskultur och politik till ämnen som berör skolan, berättar Ness.

I november 2017 fick Kompasshuset besök av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Under besöket fick Anna Ekström träffa unga som skapar musik i studio, vara med i engagerande lagtävling samt höra ungdomarnas egna berättelser.

Ness Hakin. Foto: SV

 

Om Kompasshuset:

- Ungdomarna är 14-20 år gamla och bor runt om i Stockholm. - Träffpunkten är öppen en kväll i veckan och drivs av Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

- Kompasshuset leds av Ness Hakin tillsammans med tre cirkelledare, varav en tidigare kommit till Sverige som ensamkommande.