Tillbaka

Att lära sig språk ger nya dimensioner

Att öppna dörren för ett nytt språk är spännande och roligt. Vi pratade med
Peter som läser indonesiska och Ulf som läser italienska.

Peter Brundin har läst indonesiska hos Vuxenskolan i sju terminer och berättar hur det kom sig att han började:
– Jag är adopterad från ­Indonesien och fick höra via Svensk-indonesiska sällskapet att det fanns en kurs och anmälde mig.
Alla i Peters grupp har någon form av anknytning till Indonesien, flera andra är också adopterade, någon har rest mycket i Indonesien och en tidigare kurskompis bor där idag.

Peter kände flera av deltagarna innan och de har lärt känna varandra bättre genom att studera indonesiska tillsammans. Att lära sig i en liten grupp trivs han med, alla är delaktiga och hjälper varandra.
– När jag reser till Indonesien är det kul att förstå lite av vad folk säger och att förstå till exempel skyltar. Folk man möter på resan blir också väldigt glada över att man har lärt sig språket, berättar Peter.
För Ulf Creutzer är det ­italienska som gäller. Han hade rest till Italien i många år, någonting som väckt en längtan efter att lära sig språket.
– Jag fascinerades av landet och för att kunna förstå det och kulturen bättre så ville jag kunna prata med människorna där, berättar Ulf som har läst italienska i fyra terminer.
Det som får honom att fortsätta termin efter termin är mersmaken det ger och att det är kul att umgås med andra kring ett gemensamt intresse.

Resorna till Italien har fått en annan dimension, han upplever att han får ut mer av dem när han kan prata med folk och till exempel köpa tågbiljetter på italienska.
– Det är också spännande att man genom att lära sig grammatiken i ett nytt språk, lär sig mer om grammatiken i sitt eget språk.

 

I vår på Vuxenskolan kan du förutom indonesiska och italienska även läsa engelska, finska, franska, ryska, spanska och teckenspråk.