Tillbaka

En bokcirkel berättar

Det finns många fördelar med att bilda sig tillsammans. Läs om en av alla bokcirklar som snurrar hos Vuxenskolan.

– En kompis syster skrev på Facebook att hon ville ha en bokcirkel och att alla var välkomna. Jag hade länge velat vara med i en så jag hakade på direkt, berättar Julia Wannberg.

Bokcirkeln som startade hösten 2014 är sedan våren 2016 registrerad som studiecirkel hos Studieförbundet Vuxenskolan. De träffas ungefär en gång i månaden på ett café på Södermalm och pratar om den aktuella boken. Under hösten planerar de också att gå på författarsamtal tillsammans.
På de första träffarna var de en kärngrupp på 3-4 stycken som sågs men successivt har antalet ökat och senaste gången var de 9 stycken. Eftersom alla inte känner varandra från början har det blivit lättare för nya personer att komma in i gruppen i efterhand. Att vara många har gjort det mindre sårbart. Kan några inte vara med på en träff kan den ändå bli av.

Just nu läser de Min fantastiska väninna av Elena Ferrante och tidigare har de läst bland annat När hundarna kommer av Jessica Schiefauer och
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie.
– Vi har inget särskilt system för hur vi väljer vad vi ska läsa. Någon brukar komma med ett spontant förslag och så tar vi majoritetsbeslut, berättar Åsa Hemmilä, som är med i samma bokcirkel som Julia.

Det bästa med att ha en bokcirkel tycker de båda är att dela läsupplevelsen med andra, diskutera tolkningen av boken, få nya infallsvinklar på olika ämnen och inte minst att få en sporre att läsa. Ett plus med bokcirkeln är att de har lärt känna nya vänner.

Vill du också starta en bokcirkel?
Vi på Studieförbundet Vuxenskolan tycker att läsning är ett härligt sätt att bilda sig och stöttar därför gärna er bokcirkel.

Som bokcirkel hos oss får ni bland annat:
• Specialframtaget studiematerial
• Tips – så blir det en bra diskussion
• Ersättning för vissa utlägg.
• 50% rabatt på våra författarsamtal.

Intresserad?
Mejla till katarina.wicksell@sv.se så får du veta mer!