Tillbaka

En kväll med romance

Höstens första författarsamtal på Tjärhovsgatan gästades av den omtyckta Simona Ahrnstedt. Det blev ett samtal mellan henne och Annika Estassy Lovén (chef för Vuxenskolan Stockholm och själv författare) om romance, research och mycket mer.

 Ahrnstedt debuterade för sex år sedan med Överenskommelser, som utspelar sig i historisk tid. Det tog tid att få den utgiven, ingen trodde på den från början. På den tiden visste inte många i Sverige vad romance var för någonting.

Vad är romance då?
- Romance är västvärldens största genre. Om man jämför med deckare, där brottet står i fokus, står kärlekshistorien i fokus i romance.

Måste det vara sex i romance?
- Nej, fast jag skriver om det. Men vi får se, efter dessa böcker kommer jag snart inte på mer variationer av sex att skriva om, skrattar hon.

Efter Överenskommelser skrev Ahrnstedt ytterligare två böcker som utspelar sig i historisk tid. Därefter skrev hon en trilogi som utspelar sig i modern tid. Just nu är hon aktuell med En enda risk som är den tredje boken i den trilogin. De tre böckerna hänger ihop löst, någonting som är vanligt inom romancegenren, till exempel att man har huvudpersoner ur samma familj, eller att de som är bikaraktär i en bok blir huvudperson i nästa.

Research tar mycket tid och är viktigt. Ahrnstedt förklarar varför:

- Eftersom jag ska få läsarna att tro på en osannolik kärlekshistoria så måste allt annat sitta som ett smäck!

En del av researchen är att intervjua folk. I En enda risk är en av huvudpersonerna en före detta elitsoldat, och då blev researchen svår då det inte var så lätt att hitta personer som ville prata om det. Men till slut föll också det på plats.

- Folk är väldigt generösa med att dela med sig. Det är ett tips till alla som skriver, att intervjua folk, men man behöver vara lite påläst först!

 

Läs mer om Simona Ahrnstedt på hennes blogg.

 

Nästa författarsamtal är torsdag den 10 november och då är det Inger Edelfeldt som är gäst. Torsdag den 1 december besöks Vuxenskolan av Martin Luuk.