Tillbaka

Föreläsare med ADHD, ångest och psykoser

Antalet ADHD-diagnoser har ökat de senaste åren. Fyra av tio sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Människor med funktionsnedsättningar har sämre hälsa än övriga befolkningen.

Studieförbundet Vuxenskolan vill på olika sätt sprida kunskap och öka egenmakten för personer med funktionsnedsättning. Ordet funkofobi kom in i Svenska Akademiens ordlista i år. Det innebär att vi äntligen kan sätta ord på diskriminering i form av lyteskomik, otillgänglighet och segregering.
   I en serie föreläsningar berättar föreläsare om sina egna erfarenheter av olika funktionsvariationer. Exempelvis föreläser Viktor Åkerblom, känd som skådespelare, programledare för Bolibompa, tävlande i Let’s dance och nu med podcasten ”Jag är sjuk i huvudet”. Victor kommer att berätta om hur ADHD påverkar hans liv, på gott och ont, men även om hur man kan välja att se sig som ett offer eller inte.
   I föreläsningen ”Shit, vad skev jag blev” delar Martin Björkeroth med sig av de upplevelser han har haft i samband med sina psykoser.
   Även Göran Tingström berättar utifrån egna erfarenheter, om att vara cirkelledare med intellektuell funktionsnedsättning. Under hösten bjuder vi också på en politisk debatt och en seminarieserie om arbetsmarknaden för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Föreläsningarna och seminarierna kommer att vara på biografen Victoria på Götgatan 67.

Bildtext: Viktor Åkerblom. Foto: Sussie Mellstedt.