Tillbaka

Föreläsningsserie kring funktionsnedsättning

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm genomför under våren en föreläsningsserie som berör olika funktionsnedsättningar. Den tredje föreläsningen genomfördes i tisdags, den 17 mars. Denna gång var det Nicole Kling, journalist och författare, som föreläste.

Ämnet för dagen var ”Funkofobi – den osynliga främlingsfientligheten”. Nicole Kling har skrivit boken ”Funkisar-folkgruppen med det lilla extra!” och har medverkat  i SVT:s "Debatt" om ämnet fosterdiagnostik.

2015 kommer ordet funkofobi att tas in i Svenska akademins ordlista. Ordet används för att beskriva fördomar mot personer med funktionsvariationer. Under föreläsningen berättade Nicole om varför ordet behövs och hon visade flera exempel på hur funkofobi kan ta sig uttryck.

- Vi anordnar studiecirklar för och med människor med olika funktionsnedsättningar och ser på nära håll vilka svårigheter och fördomar de möter i vardagen, säger Linda Allerth, chef för funktionsnedsättningsenheten på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm och den som arbetar med föreläsningsserien.

- Situationen skulle kunna se ut på ett helt annat sätt och vi arbetar för det, både genom att stärka individerna och genom att försöka påverka beslutsfattare och allmänhet på olika vis. Ett av sätten är att arrangera föreläsningar i ämnen vi vill belysa. Vi kommer fortsätta med föreläsningar inom det här området i höst och det är inte omöjligt att Nicole återkommer då, fortsätter Linda.

Föreläsningen webbsändes och går att titta på i efterhand via denna länk.

 

Nästa föreläsning i serien, även den sista för våren, är den 7 april.

Då föreläser Sandra Hansen, attitydambassadör för Hjärnkoll, under rubriken Från övergrepp till grepp om livet.