Tillbaka

Gateway får Framtidens musikpris

Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet Gateway Music får Framtidens Musikpris i kategorin ”Nyskapande innovativt projekt”.

Gateway Music med sin studio vid Hornstull i Stockholm är en plats som samlar ungdomar från Stockholms förorter till studiecirklar i bl a musikproduktion. 

Gateway Music erbjuder spetskompetens som ett komplement till den breda musikverksamhet som Vuxenskolan driver sedan länge.

- Priset betyder oerhört mycket, säger en glad Alcides Gimenez, enhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm och ansvarig för verksamheten vid Hornstull.

- Det är en bekräftelse på att det var rätt att våga gå utanför ramarna. Som studieförbund vill vi alltid tänka nytt för att kunna verka där behoven finns, säger Alcides Gimenez.

I projektet är policyn att det ska vara 50% tjejer och 50% killar.

- Vi har bl a en kurs i musikproduktion som enbart är öppen för tjejer, berättar Jon Skoog som är musikansvarig inom Gateway Music.

- Flera är otroligt kompetenta och jag är övertygad att det kommer att göra skillnad inom svenskt musikliv så att vi får se fler kvinnliga musikproducenter framöver.

Jon Skoog fungerar som cirkelledare men även mentor åt ungdomarna. Jon har en bakgrund som låtskrivare och producent.

- Jag kan ta med mig det kvalitetstänk som gäller på toppnivå, när jag arbetar med ungdomarna i studion. Det är fantastiskt att se den potential som finns hos ungdomarna, säger Jon Skoog.

- Vi trycker också på att ungdomarna ska lära sig att ta ansvar för sitt eget sound och för sina egna karriärer. Det ger dem självförtroende och förbereder dem för att gå in i musikbranschen på sina egna villkor.

Joel Fungula, artisten Joel Fungz, är 18 år och har utvecklats genom att komma till Gateway-studion.

- Utan Gateway hade det tagit flera år för mig att komma så här långt med min musik, säger Joel Fungula.

- Det som också är bra, med Gateway-studion, det är att det håller ju oss ungdomar borta från gatan och hålla på med någonting dumt, säger Joel Fungula.

- För dom som är musikintresserade, att vi har ett ställe att vara på, jag tycker det är viktigt.

På Studieförbundet Vuxenskolan är glädjen stor.

- Det är mycket roligt att få det här erkännandet säger Alcides Gimenez, enhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

- Vi har kunnat använda musiken till att ge mening och struktur åt unga människor. Och med hjälp av Jon Skoogs talanger både som producent och mentor har vi dessutom hittat en roll i svenskt musikliv.

Läs mer i vårt pressmeddelande

Bildtext: Jon Skoog och Joel Fungula intervjuas i Gateway studion i Hornstull.

Framtidens Musikpris arrangeras av Riksförbundet Unga Musikanter tillsammans med följande samarbetspartners: KulturskolerådetSwedish Music Hall of FameSKAPFST,MusikförläggarnaStatens MusikverkSYMFSvensk ScenkonstSpotifySTIM:s promotionsnämndFramtidens Musikpris delas ut i tre kategorier och tilldelas dem som i dag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv: pedagoger, organisationer, ensembler samt för barn och unga som tar egna initiativ. 2015 års vinnare är Vanja Flensner och Frida Joelsson (i kategorin ”Bästa Ungdomsinitiativ”), Per Björkqvist (”Enastående Pedagogisk Gärning”) och Jon Skoog med Gateway (”Nyskapande Innovativt Projekt”)

Läs mer om priset på www.framtidensmusikpris.se