Tillbaka

Hallå där Helena Taivassalo, kursledare i vävning!

Du kommer från Åland. Hur ser den åländska vävtraditionen ut?
Den är en del av den nordiska traditionen, men med en skärgårdstvist. Ta trasmattor som exempel, i dem har vi vävt in avlagda textilier av alla slag. Rutiga skjortor, blommiga sommarklänningar och vita lakan tillsammans med grova jutesäckar, blanka underkläder och korta snörstumpar. Förr, då vi i allmänhet tog till vara ännu mer än vad vi gör idag, kunde man i skärgården väva in gamla avlagda fiskenät.

Och vad mer än trasmattor?
Vävar som traditionellt vävts på Åland har ofta varit brukstextilier som tyger till särkar, skjortor och mjölsäckar. Vädertålig vadmal. Långa räckor med handdukar och förstås ryor som både använts i och prytt hemmen men också till att kura ihop sig under ute i fiskebåtarna.

Vad har du tagit med dig från den åländska vävningen?
Materialkunskap, ekonomisk materialförbrukning, funktionalitet och formgivning med enkla medel.

Vad jobbar du med när du inte håller vävcirklar?
Jag väver bruks-, inrednings och kyrkotextil på uppdrag i mitt företag. Även på fritiden är jag engagerad i vävning på olika sätt, jag driver bland annat en stor Facebookgrupp om vävning, Vävspolen.

Och så bygger du vävstolar också?
Ja, jag arbetar med en portabel vävanordning som gör att man kan väva utan att få effsingar, alltså att med hjälp av komplementvarpar undvika allt fästande av trådar med ett snillrikt system. Den här vävanordningen är både enkel att bygga och att använda. Så småningom kommer det att bli en studiecirkel.

Text: Eli Åhman Owetz

Se alla våra vävningskurser här!