Tillbaka

Jag slutar aldrig att drömma

Ali Mohamed är läkaren som brinner för att hjälpa nyanlända från Mellanöstern att komma över de kulturella barriärerna – att bli integrerade. Till Sverige kom han från Gazaremsan via Ryssland. Idag verkar han och hans nystartade förening inom Studieförbundet Vuxenskolan.

– Jag har varit kär i Sverige ända sedan jag som liten pojke läste att landet inte varit i krig på 200 år. Som palestinier vet jag alltför väl vad krig innebär och Sverige blev en dröm för mig. Mirakel händer! Jag slutar aldrig att drömma…

Växte upp i Gaza
Ali Mohamed föddes och växte upp i en flyktingförläggning i Gazaremsan. För tio år sedan blev drömmen om Sverige verklighet. Ali hade då hunnit utbilda sig till läkare i Ryssland. Idag jobbar han inom den svenska sjukvården.

– Det jag älskar mest med Sverige är demokratin, yttrandefriheten och människors öppna sinnen.

Startade förening
Det var efter att Ali varit cirkelledare i svenska för arabisk- och rysktalande samt i sjukvårdssvenska som idén om att starta föreningen Integrationscenter Union väcktes. Föreningens verksamhet går ut på att  i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm och med studiecirkeln som grund, hjälpa nyanlända från Mellanöstern att komma över de kulturella barriärerna.

– Vi vill hjälpa våra medlemmar att bli integrerade i Sverige. Det är fantastiskt att man som vuxen får möjlighet att lära sig något nytt och    erbjuds att engagera sig i meningsfulla aktiviteter. Den hjälp som nyanlända får tack vare svensk folkbildning är verkligen ovärderlig.

Föreningen växer
Antalet medlemmar i föreningen växer – det finns en stor efterfrågan på den typ av verksamhet som föreningen erbjuder vilket är både glädjande och bekymmersamt.

– Utmaningen är att hitta lämpliga lokaler som ryms inom vår budget. Vi är väldigt tacksamma för det stöd som vi får från Vuxenskolan och hoppas att vårt samarbete ska utvecklas, för Sveriges bästa.