Tillbaka

Kurser i smart teknik

I Vuxenskolans lokaler på Östgötagatan samlas deltagare för eftermiddagens cirklar.

Hanna-Maija Bergman ser fram emot några timmars fortsättningskurs i iPhone under Gabriel Eliassons engagerade ledning. Hon är verkligen ingen nybörjare inom folkbildningen utan har deltagit i cirklar kring såväl akvarellmålning som sång och teater. Men nyfikenhetenpå teknik är det som nu främst vägleder henne.

– Jag försöker lösa olika problem själv, men är trött på att ringa support utan att få bra hjälp, säger Hanna-Maija.

Vill pröva ny teknik

Ett stort filmintresse gör att hon vill pröva ny teknik. Det började redan på 60-talet då hon skaffade mynt-tv. Idag får hon och de andra deltagarna lära sig hur man styr Apple-tv genom telefonen.

– Teknik ingår i livet, man måste följa med. Annars blir man isolerad, säger Hanna-Maija och konstaterar att hennes yngre syster knappt kan skicka ett sms. Men det gäller inte Hanna-Maija som alltid gått på olika utbildningar och kurser. Mitt i livet valde hon att gå Komvux och senare högskoleutbildning som tog henne till en ny yrkeskarriär som åklagare. Men studiecirkeln är en form som passar henne bra.

– Man får liksom en ny chans, träffar nya människor. Och i cirkeln är det aldrig tävlingsinriktat, man behöver inte vara bäst. Alla är likvärdiga här, oavsett bakgrund, säger Hanna-Maija.