Tillbaka

Letterbox Club Sverige – en investering i vår framtid

Det hela började i England 2003. Tjugo familjehemsplacerade barn i Leicester fick då varsitt gratis bokpaket hemskickat till sig. För många barn var detta första gången som de fick äga egna böcker. The Letterbox Club var fött. 

Sedan dess har projektet spridits inte bara till resten av England utan även till Irland och Kanada och nominerats till ALMA-priset 2016. Turen har nu kommit till Stockholm.
– Med Letterbox Club Sverige vill vi introducera en modell som bygger på lust och inspiration för ökad läsning och läsförmåga, berättar Nina Suatan, projektledare.
– Vi ville fånga upp en framgångsrik engelsk verksamhet för barn i utsatta situationer och anpassa den till våra förhållanden.

Tack vare Bokspindeln, En bok för Alla och Studieförbundet Vuxenskolan, är det alltså dags för ett antal barn i Stockholm att upptäcka läsandets glädje.

Det lyser om Nina när hon berättar om projektet som sker i samråd med Socialtjänsten, Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, Regionbibliotek Stockholm samt Region Jönköpings län. Letterbox Club Sverige riktar sig till cirka 40 barn (årskurs 2, 3 och 4) i familjer med långvarigt försörjningsstöd. Såväl Kulturrådet som Kulturförvaltningen i Stockholm Läns Landsting har beviljat stöd till projektet.
– Vi vill göra en insats där den behövs som mest och nå en eftersatt grupp, berättar Nina. En gång i månaden under sex månader kommer vi att skicka bokpaket till barnen. Paketen ska innehålla två böcker – en faktabok och en skönlitterär bok – brev från en av författarna, brev från biblioteket samt kringmaterial såsom bokmärken, vykort, anteckningsbok och läsdagbok.

Erfarenhet från England visar att man kommer långt med att skicka hem bokpaket. Barnens nyfikenhet och lust gör att de i hög grad även läser böckerna.
– Men det finns vare sig tvång eller pekpinnar. Däremot uppmuntrar vi föräldrarna till att engagera sig i barnens bokpaket, fortsätter Nina.
De engelska forskarnas utvärdering har varit enhälligt positiv. Läsförmågan ökar markant och bokpaketen verkar också ha positiva känslomässiga effekter.
– Detta är inte bara ett projekt utan en investering i vår framtid, poängterar Nina. Vår förhoppning är att projektet ska bli permanent och spridas så att fler barn i landet får ta del av det.