Tillbaka

Med dansen som verktyg

Dansföreningen Enough Productions såg hur fattigt dansare på Jamaica levde – och bestämde sig för att göra någonting för att stötta dem.

Enough Productions bildades 2009. Föreningen har samarbetat med Vi Unga och Studieförbundet Vuxenskolan ända sedan de bildades och idag är de verksamma i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Hornstull.

Enough Productions dansar Dancehall som är en dans med rötter i Jamaica. De senaste tre åren har dansare från denna förening tagit hem titeln ”årets dancehall-drottning” som är det mest prestigefyllda priset för individuella dansare inom denna genre. Utöver detta så har föreningen samarbetat med stora musikartister inom hiphop, dancehall och RnB, både nationellt och internationellt.
Enough har egna dansklasser i Hornstull och en gång per termin samlar man alla deltagare där man pratar om dansens roll i samhället, kulturen och dess rötter.

Genom dans har de också samlat in pengar till dansare på Jamaica. Johanna Sjövall berättar:
– Ända sen jag såg hur dansarna på Jamaica lever i fattigdom har jag känt mig frustrerad över att de inte kan tjäna pengar på sin dans – trots att de inspirerar människor över hela världen. Jag kom på idén att tillägna en dansgrupp på Jamaica en workshop. I workshopen lärde jag ut stegen som den dansgruppen skapat. Pengarna vi samlade in från deltagarna skickade vi sedan till den dansgruppen på Jamaica.

Foto: Marcus Bird