Tillbaka

”Övningen kommer som en följd av att göra det jag älskar”

Foto: Alva Torsson

Kan man tävla i gitarrsolo? Självklart kan man det. På klubben SV Music Stockholm häromveckan hölls en uppsluppen kraftmätning i den ädla konsten då gitarristerna från kvällens band fick chans att visa sina färdigheter. Efter en oräknelig mängd plektrumanslag, vansinniga arpeggion och bluesiga toner så utsågs Andreas Hjalmarsson till vinnare av juryn.

Vi tog oss ett snack med gitarristen själv om passionen för gitarrspelande:

Grattis Andreas! Hur känns det att vinna en gitarrsolotävling?

– Det kanske är lite av en kliché att säga att det kändes helt overkligt, men känslan av att få höra en publik jubla åt det egna verk man komponerat/improviserat fram och förstå att man gjort något som andra uppskattar och till och med inspireras av är helt faktiskt helt obeskrivligt. Det är inte ofta man får känna en sådan lycka, och med tanke på hur sjukt duktiga de andra deltagarna var, inte bara tekniskt utan även melodiöst och känslomässigt, var det inte bara en känslomässig upplevelse, utan ett tillfälle att få lära sig så mycket mer om musiken och gemenskapen den skapar!

Se Andreas uppträdande här:

Hur mycket övar du? Och hur?

– Övningstimmarna kan variera, och jag vet egentligen inte om jag skulle kalla det öva alla gånger jag sitter ned med gitarren. Det är mer som att övningen kommer som en följd av att göra det jag älskar. Oftast brukar jag dock spendera 5-7 timmar tillsammans med gitarren varje dag. Vad jag gör under dessa tillfällen kan variera väldigt mycket, men jag försöker alltid hålla min musikaliska kunskap bred och influeras från så många olika håll som möjligt! I praktiken kan detta innebära att jag ena dagen sitter med en metronom och övar skalor och arpeggion för att få upp hastigheten och klarheten i mitt spelande. MMedan nästa dag kan bestå av jazzteori och improvisation, eller varför inte countrylicks och surfrock! Desto mer man lär sig desto mindre begränsad är man liksom.

A Lethal Smile
Bilden ovan: bandet A Lethal Smile där Andreas är en av gitarristerna. Foto: Agnes Forsberg

Har du några favoritgitarrister?

– Nu börjar det bli svårt alltså, finns så många bra gitarrister jag älskar! Dock är nog några av mina absoluta favoriter: Guthrie Govan, Jason Becker, Joe Satriani och Robert Fripp! Trots min strävan efter att lära mig om så många genrer som möjligt är det 80-talsshred och fusionjazz som ligger allra närmast hjärtat!

Fem stycken låttips tack! Och det ska vara riktigt gitarrnördigt om vi får be.

1. Slidey Boy – Guthrie Govan.
En riktigt grym fusionjazz låt som verkligen innehåller allt, skönt groove, udda taktarter, slapping, sjuka arpeggion och grymma solon rakt igenom.

2. Mabels Fatal Fable – Jason Becker.
Ett levande bevis på att shredd och känsla kan gå hand i hand, samtidigt som Jasons egen historia verkligen lyfter vilket musikaliskt geni han var och fortfarande är!

3. Fuzz universe – Paul Gilbert.
Kungen av stringskipping, alternative picking och mannen som sätter groove i rocksolon visar verkligen vad han kan i denna låt!

4. Tornado of Souls – Megadeth.
Jag bryter min streak av låtar med gitarr i huvudfokus till ett av Megadeths största mästerverk! Grymma riffs, snygga slingor toppat med vad jag anser vara ett av de bästa solona jag någonsin hört! Ett måste att ha spelat för alla gitarrnördar! Marty Friedman visar verkligen hur man bryter alla banor på snyggaste sättet möjligt!

5. Always With You, Always With Me – Joe Satriani.
Det stod mellan många låtar jag ville välja som sista val, men det blev till slut den första ”sololåten” som jag lärde mig spela. Jag tycker denna låt i listan faktiskt summerar mina tankar om att det inte enbart handlar om tekniken att spela snabbt och rent när det kommer till gitarren. Utan det gäller även att finna tonen och känslan! Denna låt är när man lyssnar för första gången inte något man kanske tänker på som ”shit vilken svår låt!”, utan jag ser den mer som en perfekt låt att lära sig förstå vad som gör ett riktigt bra gitarrsolo! Fraseringen, tonen, känslan och budskapet!