Tillbaka

Poesi av ensamkommande

Sara Nazari är 17 år och volontärarbetar inom Vuxenskolans verksamhet för ensamkommande ungdomar. Gymnasieeleven är där som ett stöd men då hon har ena foten i estradpoesin har hon även fört in skrivandet i ungdomsverksamheten.

Vuxenskolans träffpunkt för ensamkommande flyktingungdomar, Kompasshuset, är en plats där ungdomarna får prova olika fritidsaktiviteter, träffa vänner och få hjälp med läxor och svenska språket.

- Vi vill att ungdomarna ska hitta sin egen väg i livet, säger Alcides Gimenez, enhetschef vid Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm.
- Att de ska få upptäcka vad man kan göra på sin fritid.

Ungdomarna är 14-18 år gamla och bor runt om i Stockholm. På Kompasshuset får de prova vitt skilda aktiviteter så som karate, dans och musikskapande.

Tack vare Sara Nazari har poesi blivit ett återkommande inslag i ungdomarnas liv.

- Det började med att jag med kort varsel fick täcka upp för en kompis som skulle hålla en workshop i poesi. Sen var jag fast, ler Sara Nazari, som fortsatte som volontär och nu återkommande håller i poesiworkshops på Kompasshuset.
- Det märks att flera har börjat skriva mer och mer, de kommer fram och vill visa vad de gjort sen senast, säger Sara Nazari.

Sara studerar på gymnasiet och valde att som skolarbete göra en film där poesin och ungdomarna på Kompasshuset fick ta plats. Se ett utdrag ur filmen nedan. 

Träffpunkten Kompasshuset är öppen en kväll i veckan och drivs av Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. Många volontärer har engagerat sig. Verksamheten har pågått i snart ett år och totalt har över hundra ungdomar deltagit. Nya deltagare kommer allt eftersom och både killar och tjejer deltar.