Tillbaka

Polsk litteratur

Litteraturhistoria och gemenskap i Birkastan. Studieförbundet Vuxenskolan besöker ett blomstrande föreningsliv.

En fredagseftermiddag i slutet av november knackar vi på hos Polska Seniorklubben på Tomtebogatan i Birkastan. Karolina, föreningens kontaktperson, öppnar ivrigt dörren och välkomnar oss in i värmen. Vi ska hälsa på en studiecirkel som startade i början av höstterminen och där deltagarna studerar polsk litteraturhistoria.
– Vi fräschar upp våra minnen, för en del författare känner vi redan till, säger en av deltagarna med ett stort leende på läpparna.
Det är ett glatt gäng som sitter utspridda i lokalens minsta men mysigaste rum, inrett som ett vardagsrum med bokhyllor och prydnadssaker.

Som föreningens namn påvisar är det en organisation för seniorer. Man måste vara 65 år för att bli medlem och delta i verksamheten. Deltagarna i den här studiecirkeln har varit medlemmar i allt från några månader och upp till 20 år förklarar de entusiastiskt. Sedan fortsätter de och berättar om allt roligt de varit med om under sin tid i föreningen. Den hjärtliga och varma stämningen och alla de högljudda skratten smittar av sig. Det här är mer än ett sätt att friska upp sitt minne på, det är en social träffpunkt.
– Att vara med i en studiecirkel motiverar en att lämna tv-soffan och skaffa sig nya åsikter och insikter, berättar en av deltagarna medan de andra nickar instämmande.

Vi blir bjudna på kaffe och saffranslängd. Den här studiecirkeln är inte vad jag förväntat mig av en grupp seniorer. De drar rappa skämt och rör sig livligt i rummet. De menar att skrattet och gemenskapen är den bästa terapin för ett hälsosamt liv.