Tillbaka

Pristagare hos Vuxenskolan

Under Vuxenskolans andra författarsamtal för våren möttes två författare. Annika Estassy Lovén, författare och chef på Studieförbundet Vuxenskolan, ledde samtalet med Tove Folkesson, författare och vinnare av Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2015. Det blev ett samtal om historier som inte berättas, att slå igenom med buller och bång samt samhällskritik i litteratur.

-Vi vill ordna en serie författarsamtal där fokus verkligen ligger på samtalet. Besökarna ska komma nära och känna sig delaktiga, säger Annika Estassy Lovén.

Tove Folkesson har skrivit romanerna "Kalmars jägarinnor" och "Sund" och skriver just nu på den tredje och avslutande boken i serien om Eva Z - "Ölandssånger". Läsaren får i böckerna följa Eva sökande efter en egen identitet, från sena tonåren till ung vuxen, både i relation till sitt kompisgäng - Kalmars jägarinnor - och till sig själv.
Under samtalet berättade Tove om språkets centrala betydelse i berättelsen om Eva, och om att hon ville skildra en historia som sällan berättas.

Tillsammans pratade Annika och Tove om att skildra destruktivitet och tonårsperiod, favoritformuleringar och om att få stöd i sin skrivprocess.

- Det är väldigt roligt att få möta en författare på det här sättet, säger Annika Estassy Lovén. Ett samtal där författaren får möjlighet att utveckla sina svar och ge en inblick i hur och varför just den här personen började skriva.

Vuxenskolan har en lång tradition av att arbeta med böcker, läsning och läsfrämjande. I Stockholm har läsfrämjande varit ett särskilt satsningsområde de senaste åren.

Nästa samtal i serien hålls den 7 april. Då är det författaren Carola Hansson som besöker Vuxenskolan. Carola Hansson har gett ut en lång rad uppmärksammade och prisbelönade romaner sedan debuten 1983. Genombrottet kom med Andrej (1994), som handlar om familjen Tolstoj. I serien kom sedan Den älskvärde (2000) och Med ett namn som mitt (2009). Den sista romanen i den ryska triptyken, Masja, nominerades till Augustpriset 2015.