Tillbaka

Sabrina arrangerar event på 43an

Vi träffar rapparen och eventarrangören Sabrina Sutikno från Hässelby på 43an i Hornstull. Medan hon berättar om uppstarten av Stockholms just nu hetaste cypher, förbereder hon lokalinredningen inför kvällens hiphopevent, Freestyle Fridays.

– Tanken var att jag ville uppträda oftare men det hela utvecklades till något större, det känns som om mitt liv började efter Freestyle Fridays. Jag har lärt mig allt från att trycka upp flyers till att förhandla med människor. Jag har lärt mig att möta folkets – publikens – behov, utan att sätta mig själv i fokus, säger Mad Movement-grundaren Sabrina.

Startskottet ägde rum för ett halvår sedan mitt på Götgatan. Sabrina berättar att hon ville skapa sin egen scen där hon kontrollerade upplägget av hennes rapuppträdanden, ljud och stämning inkluderat. Det hela eskalerade snabbt och tog formen av en fredags-cypher i en källarlokal på Söder. Idag består Mad Movement av en grupp på 200 musikälskare som samlas en gång i månaden i hiphopens namn.

– Mad Movement är en rörelse med visionen att förena folk genom urban kultur. Freestyle Fridays är en av rörelsens grenar där rappare samlas för att battla, uppskatta och inspirera varandra, förklarar Sabrina.

Den Indonesien-födda rapparen berättar att hon lyckades omvända sina svagheter till styrkor. Svagheterna bestod av en kultur som inte ser musik som karriär och att hon är en kvinnlig hiphop-rappare med utländsk bakgrund.

– Min ambition kommer från mina svagheter. Jag är del av minoriteten inom hiphop och jag valde länge att se nackdelar i mina ”brister”. Men när jag insåg att det är just de som får mig att sticka ut förändrades allt.

Vi promenerar längs med Hornstulls strand bara några 100 meter från festlokalen och förbi passerar två män som Sabrina hälsar på. Den ena säger “är detta den beryktade arrangören”. Sabrina ler blygsamt.

– Många äldre arrangerar event medan yngre musiker skriver låtar och spelar in musikvideos. Sedan kommer en ung tjej och gör ett kulturevent och lyckas dra dit en blandad åldersgrupp. Det finns så mycket möjligheter för dagens kreativa ungdomar om de bara öppnar upp ögonen.

Text: Dagmawit Alemayehu

Foto: Sahara Abdu