Tillbaka

Studera franska och lär dig om dig själv och din historia

Varför lära sig franska när alla ändå talar engelska? Vi ställde frågan till Alexandre Emery, cirkelledare i just franska. Svaret kommer snabbt och utan tvekan.

– Därför att över 500 miljoner människor i 36 länder talar det. Dessutom har Frankrike och Sverige en gemensam historia och många svenska ord kommer från franskan.

Porträtt på Alexandre Emery

I fem år har Alexandre, som alltid känt sig dragen till pedagogiska yrken och är utbildad idrottslärare med funktionsnedsättning som specialinriktning, arbetat som cirkelledare på Studieförbundet Vuxenskolan. 

– Vuxenskolans värderingar stämmer väl överens med mina, jag tror också på mångfald och ett öppet sinne.

Stockholm lockar
Att Alexandre upptäckte Stockholm har han en trevlig svenska att tacka för, men att han blev kvar beror på staden.
– Jag har rest mycket och tycker att Stockholm är Europas vackraste huvudstad. Det är öppenheten, närheten till vattnet och naturen som gör det men också stadens behändiga storlek.

Unika folkbildningen
Den nordiska folkbildningstraditionen med sina studieförbund och studiecirklar är unik. I Frankrike är barn och ungdomar som vill lära sig svenska hänvisade till antingen privatlektioner, kurser anordnade av Svenska skolan och Svenska kyrkan eller till universitetet. Distanskurser finns också. Vuxna har dock inte lika många alternativ som i Sverige.

Trivs som cirkelledare
Alexandre trivs med att vara cirkelledare och uppskattar mångfalden i studiecirklarna.
– Bäst är den dynamik som uppstår när en grupp människor med olika bakgrund och ålder möts. Dessutom är det roligt att höra om skälen till att deltagarna vill lära sig ett nytt språk.

En del gör det av kärlek, andra för att utvecklas eller för att de helt enkelt älskar den franska kulturen, säger Alexandre och lägger till:
– Att studera franska innebär inte bara att lära sig ett nytt språk utan även att lära känna sig själv och sin historia.