Tillbaka

Svensk folkbildning ger Olga gåshud

Olga Biba, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, brinner för folkbildning. Här berättar hon om sitt första möte med folkbildningen i Sverige. 

– Jag rekommenderar alla, särskilt de som är nya i Sverige, att ta kontakt med ett studieförbund. Man lär sig inte bara om ett ämne utan även om det nya landet. Mentaliteten, praxis, reglerna … Nya nätverk skapas, isoleringen bryts och man får dessutom värdefulla kontakter med myndigheter, organisationer och arbetsgivare, säger Olga Biba.

Det var 1990, via ett utbytesprojekt för ungdomar, som Olga kom till Stockholm från Ukraina (som var en sovjetisk republik) och blev kvar.
På den tiden arbetade hon som ungdomsledare i hemstaden Dnipro. Med två föräldrar som drev en orienterings- och bergsvandringsklubb var hon sedan barnsben van vid ett aktivt föreningsliv. Därför var det naturligt för henne att söka sig till civilsamhället när hon invandrade till Sverige.

Ändå blev det första mötet en kulturkrock.
– Jag fick faktiskt en chock, skrattar Olga. I Sovjet var alla kurser gratis och ledarna avlönade men disciplinen var också stenhård och prestationskraven på deltagarna mycket höga. I Sverige hade man en mer avslappnad attityd och en mindre intensiv studietakt. Här finns tid för eftertanke inskrivet i pedagogiken, vilket var någonting helt nytt för mig.

Olga började sin svenska folkbildningsresa med att starta en barn- och ungdomsförening för rysktalande barn, den första i Stockholm, som arrangerade en mängd olika aktiviteter: kurser i språk, litteratur och historia, koreografikurser, körsång, teater samt konst.

Tack vare ett Europaprojekt fick Olga möjlighet att utbilda sig till kulturadministratör inom den mångkulturella sektorn, en utbildning som så småningom ledde till att hon fick jobb som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.
– Många svenskar har blivit hemmablinda och ser inte vilken betydelsefull folkbildningstradition Sverige har. Jag får gåshud bara av att prata om den. Starta en förening! Gå en studiecirkel! Lär dig om den demokratiska processen, särskilt viktigt för dig som har ditt ursprung i en helt annan samhällsstruktur än den svenska, säger Olga och avslutar:
– Jag lovar att en spännande och utvecklande resa väntar alla som gör det.