Tillbaka

Ungerska huset, en samlingsplats

På Ungerska huset sjuder det av aktivitet. Teater, film, litteratur, vetenskap, aktiviteter för barn, dans, språk. Här finns något för alla. Vi hälsade på! 

Ungerska Huset i Ulvsunda är en samlingsplats för personer med ungersk bakgrund. Här håller Ungerska Föreningen i Stockholm till, liksom ett antal andra intresseföreningar och grupper. Verksamheten är omfattande och varierad. Det är ofta liv och rörelse i den vackra gamla prästgården.

– Människor utan rötter tas lätt av vinden, säger Emese Feldötö, ordförande i föreningen och förklarar betydelsen av att vårda sin kultur, språket och gemenskapen.

Denna onsdagskväll samlas som vanligt ett gäng ungrare som har bott och levt i Sverige sedan 50-talet. Tillsammans har de en studiecirkel i pyssel och hantverk där man lagar saker och handarbetar. Ibland ägnar man sig även åt matlagning.
Idag är det mest samtal runt bordet. Och just samtalet är kanske det viktigaste i denna studiecirkel. Här finns en stor kunskap och erfarenhet från olika delar av samhällslivet som kommer till nytta. Diskussionen startar i hur äldreboenden fungerar i Sverige, om hur det är att tappa det svenska språket. Den närmaste timmen avhandlas pensionsfrågor, felmärkning av livsmedel, eko-märkning, fett, fetma och hälsa. Slutligen frihandelsavtalet med USA och Trump.

– Vi pratar om allt här, vi till och med kritiserar regeringen ibland, säger Julianna Ondrusek och skrattar.

Inte sällan kommer någon till onsdagsträffen och berättar om sina problem. Tillsammans löser man dem. Tamas är gruppens IT-expert. Peter med bakgrund som läkare lyssnar och ger gärna råd. Det finns erfarenheter från näringsliv och omsorg. Varje gång gruppen träffas lär man sig något nytt. Det är viktigt när man är pensionär och inte längre har kontakt med arbetslivet.

– Vi är en blandad grupp, både kvinnor och män. Det betyder mycket och är en stark dragningskraft för många att komma hit, säger Ilona Widh.