Tillbaka

Viktigt redskap

Bonnie Bernström sitter i styrelsen för Vuxenskolan i Stockholm. Vi ställde några frågor.

Vad är folkbildningens viktigaste uppgift?
Studiecirkeln är ett av de viktigaste redskapen i folkbildningens tjänst och för mig är det själva sinnebilden av folkbildning. Jag tänker då på att cirkelledaren kan öppna våra ögon för nya världar. Cirkelledaren kan få ”polletterna att trilla ner” och ge oss helt nya sätt att förstå varandra. Men en studiecirkel är inte bara en fråga om en cirkelledares pedagogiska förmåga. Det handlar också om motiverade och generösa deltagare, som tillsammans stärker varandras tro på den egna förmågan, oberoende bakgrund. Jag menar att det sistnämnda är folkbildningens viktigaste uppgift.

Varför är du engagerad i Vuxenskolan?
Det är en fråga om identitet. Jag känner mig hemma här helt enkelt och Vuxenskolan speglar mina värderingar. Vuxenskolan är bland annat bäst på att ge människor med funktionshinder möjlighet till lärande och att ha roligt tillsammans med andra. Det är otroligt viktigt i tider då armbågar blir allt vassare och när det är lätt hänt att många lämnas därhän.

Nämn en studiecirkel som du minns.
De senaste åren har jag ägnat mig åt forskning om invandrares torghandel i Stockholm och tidigare åt forskning om kvinnors torghandel i Centralasien. Det är därför länge – kanske 15 år – sedan jag gick i en studiecirkel. Då var det i ryska. Det var jätteroligt och ett bra sätt att lära sig ett nytt språk.