Släktforskning för nybörjare - hösten 2024

Om kursen

Denna kurs håller på att planeras. Anmäl ditt intresse här. Vi kommer sedan att höra av oss till dig om tid och datum när dessa är fastställda. Du kan då bestämma om kursen passar dig och du har möjlighet att delta. Intresseanmälan är ej bindande.


Kom igång och släktforska! Släktens historia väcker nyfikenhet. Ett gammalt fotografi eller ett brev eller kanske tingen vi ärvde väcker lusten att forska i släkten. Lär dig grunderna och tekniken, hur man tar reda på sin släkts historia, hur och var man börjar sökandet och vilka grundkällorna är. Släktforskning kan bli en spännande resa tillbaka i tiden.

Innehåll
Vi arbetar med kyrkböcker och bouppteckningar i färg och hög upplösning från hela Sverige genom databasen Arkiv Digital på Internet. Lika tydligt som att arbeta med originaldokumenten och mycket enklare och snabbare. Vi lär oss hur man dokumenterar och presenterar sina resultat. Vi går även igenom rättigheter och skyldigheter kring släktforskningen och grunderna i att läsa äldre handstilar.

Upplägg
Vi träffas sju gånger - i början 3 veckor i rad, därefter varannan vecka.
Mellan träffarna får du frivilliga läsuppgifter och övningar.

Förkunskaper
Inga förkunskaper i släktforskning krävs. Du bör dock ha grundläggande datorvana (motsvarande att du till vardags minst brukar använda din dator till att läsa e-post och gå ut på internet).

Kursmaterial/Kostnad
Vi utgår ifrån boken "Släktforskning på riktigt" av Håkan Skogsjö. Kostnad för boken, 295 kr tillkommer på fakturan.

Vi använder ett elev-abonnemang av Arkiv Digital under kursen. Detta abonnemang får du tillgång till reducerat pris, 395 kr för 13 veckor (vanligtvis kostar det 395kr/månad). Tillkommer på fakturan. Ange vid anmälan om du redan har abonnemang eller bok.

Du tar med en egen laptop. Ett fåtal finns även att låna på plats. Skriv i meddelandefältet (vid anmälan) om du önskar låna.

Kursledaren
Tommy Jacobsson är vår omtycka kursledare för våra släktforskningskurser. Han ha mångårig erfarenhet av undervisning och tidigare engagemang i Södra Västerbottens släktforskare.

Frågor
Anmälan/faktura: umea@sv.se, 090-12 55 85
Innehåll/upplägg: malin.gruffman@sv.se, 072-595 49 26

Bra att veta
Efter anmälan får du bekräftelse via e-post. Om denna uteblir, kontakta oss så att vi kan se så att din anmälan kommit in. Vi skickar sen kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart. Kallelse/faktura skickas via e-post!

Anmälningsvillkor - För kurser där vi ej satt datum för kursen gäller anmälningsvillkor från när vi satt datum och du fått ta ställning till om du önskar gå!
Din anmälan är bindande. Du har möjlighet att ångra din anmälan inom 14 dagar från den dag du anmält dig.
Om du vill utnyttja din ångerrätt måste du meddela detta till oss på Vuxenskolan på ett klart och tydligt sätt innan ångerfristen löper ut. Återtagande av anmälan efter 14 dagar kan endast ske vid varaktigt studiehinder där intyg kan visas upp, tex läkarintyg. En administrativ avgift tas då ut. Läs fullständiga anmälningsvillkor i anslutning till anmälningsformuläret).

Medlemmar i Södra Västerbottens släktforskare har 15% rabatt på kursavgiften om de uppger det vid anmälan (gäller ej abonnemang och bok).


Startdatum:

----

Tid:

----

Antal tillfällen:

7

Veckodag:

Arrangemangsnr:

74486

Plats:

2480 - Studieförbundet Vuxenskolan Kungsgatan 42 90325 Umeå

1 450 SEK

Inget datum eller startdatum passerat

Anmäl intresse för att deltagande eller önskemål om framtida datum. Ange önskemål i meddelande vid bokning

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Västerbotten