25-30 minuter, 175°C
Ingredrienser:
100 g smält smör
4 ägg
4 dl socker
4 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 msk grädde
4-6 äpple blandas med 3 msk kanel, 2 msk socker
Tosca:
100 g smör
2 msk vetemjöl
1 dl socker
100 g mandelspån eller havregryn
Gör så här:
Skär äpplena i tunna skivor,blanda med kanelsockret. Lägg i en smörad ugnssäker form.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret. Blanda samman de torra ingredienserna väl i en bunke och rör samman i ägg/smörbandningen.
Lägg smeten över äppleskivorna och ställ in formen i mitten avugnen.
Tosca - gör så här: smält smöret och rör ner socker, vetemjöl och mandelspån. Låt sjuda i några minuter. Klicka ut smeten på äppelkakan när det är ca 10 minuter kvar av gräddningen.
Servera gärna kakan med vaniljsås eller grädde.
Marielle Peterson
Teamledare och verksamhetsutvecklare SV Väst