Tillbaka

Myggrapport från ledarutbildning på Kynnefjäll

Det surrar av människomummel på Kynnefjäll. – Jag måste flyga dit och spana!

Vad nu?! Elva människor på rad på vindlande stigar i skogen. Det luktar gott – inte mycket myggstift här inte – och jag undrar vad de surrar om. Det är en liten hobby jag har.

Studiecirklar, ledarskap, ledarroller. Jag blir nyfiken och glömmer min hunger för en stund, men när de stannar vid en tjärn, tänder en eld, lagar mat på stekhäll – och sätter sig i skuggan för att äta, då kan jag inte bärga mig längre utan tar en liten slurk ur ett armveck.

De vekar ha roligt, de här människorna. De pratar intensivt med varandra, de står i smågrupper, de står i stor gemensam ring, de går i gåsmarsch, inte många minuters tystnad. Och när de går tysta, ja, då vibrerar luften av individuella funderingar som i bästa serietidningens tankebubblor.

Jag uppfattar att det är ett gäng härliga cirkelledare jag träffat på. Jag hör att de är från Studieförbundet Vuxenskolan och att de är på utbildning här hemma hos mig, trevligt.

De tar en liten paus med incheckning i stugor och annat praktiskt, sedan ska de kursa lite inomhus innan de ska laga mat över eld igen. Jag kan inte låta bli utan bjuder in hela familjen och några till till ett riktigt ben-kalas där under bordet. Inte riktigt lika skyddade ben så här på kvällen.

Jag blir så mätt att jag lägger mig på rygg och fascineras lika mycket som människorna av den stjärnklara himlen, tänk vad det lyser där uppe i mörkret – och vad många de är, stjärnorna!

När jag vaknar är ledarna tillbaka och står redo med sina ryggsäckar för mer vandring, dialog och lärande. Jag tjuvåker en stund på en rygga, jag måste vila mina vingar lite till, och när de sätter sig vid var sin trädstam i en dunge för en stunds reflektion, då passar jag på att käka frukost på en axel.

Det är så roligt att följa gruppen, riktigt lärorikt. Och när en av de deltagande ledarna vid den avslutande rundan tackar SV och alla deltagarna för en fantastisk helg, då ropar jag att jag håller med, men det verkar inte som att de hör mig.

När jag förstår att SV kommer tillbaka med ett nytt ledargäng i vår, då applåderar jag med mina tre benpar och skriker ”Välkomna!”.

Hubert Ekegren, mygga

Kynnefjäll, Hedekas, Munkedal 27-28 augusti 2022

Vill du besöka Kynnefjäll för en friluftshelg med yoga, vandring och utomhusmatlagning? Då har vi en 1 oktober. Läs mer här