Tillbaka

Reflektionshandledning: Duktiga flickors revansch

omslag studiematerialet

Duktiga flickors revansch är en viktig bok. Den belyser den viktiga frågan om hur duktighet blivit förknippat med stress och ohälsa istället för att vara något bra och eftersträvansvärt.

Att stanna upp och reflektera över sin egen duktighet, sina val och hur en tänker om sina valmöjligheter blir ett stort steg i att ta tillbaka ordet duktig och känna stolthet över sin duktighet.

Välkommen till reflektionshandledningen till Duktiga flickors revansch, njut av resan!
Mona Almborg, Studieförbundet Vuxenskolan

”Jag kräver ingenting, men jag vill ha allt.”

 

Dessa ord, formulerade av skådespelerskan Ingrid Bergman, fick mitt tonåriga jag i slutet av åttiotalet att känna en enorm komma hem-känsla. Att som  vinna kunna få allt. Att inte tvingas ha lägre ambitioner. Att faktiskt få tillåta sig själv att ha samma drömmar som män. Att inte behöva vara antingen mamma eller yrkeskvinna, utan både och. Att flit, strävsamhet och förväntningar alltid ska löna sig. Att aldrig låta någon stå i vägen för mina drömmar. Kort sagt en, ”jag vill ha allt-feminism”, varken mer eller mindre. Detta ska vara min feminism, och är min feminism idag.


Jag har aldrig någonsin skämts för eller skämts av min duktighet. Jag uppmuntrades redan som liten att alltid göra mitt bästa. Att ta skolan på största allvar. Att vara duktig för min egen skull. Att inte behöva ta mig an den så duktiga, men ack så skavande kvinnoroll som släktens duktiga kvinnor tidigare hänvisats till. Att helt enkelt veta mitt värde.

Det har hjälpt mig enormt genom åren, både på ett personligt, professionellt och politiskt plan. För det är inte fult att vara duktig. Den största risken är inte att sikta för högt och misslyckas, utan att sikta under sin förmåga. Den duktiga flickan är smart, skarp och driven. Om henne handlar min bok.

Och om att vara duktig för sin egen skull. Alla borde vara duktiga flickor. Det är dags för duktiga flickors revansch.


/ Birgitta Ohlsson


Bokcirkel för duktiga flickors revansch

 

Det föreslagna upplägget för den här studiecirkeln är på fyra tillfällen. Ni kan träffas fysiskt eller t ex bilda en Facebook-grupp där ni reflekterar tillsammans över reflektionsfrågorna. Vare sig ni träffas fysiskt eller på nätet behöver någon av er ta på sig att vara samtalsledare/cirkelledare för att föra dialogen framåt.

Du hittar all information om hur du startar en cirkel här.Ladda ner Reflektionshandledningen här