Prova-på-kurs i kallmurning

Information
Stenmurar är ett viktigt inslag i vårt kulturlandskap och ett hantverk som inte många längre behärskar.Syftet med denna prova-på-kurs är att öka kunskapen om stenkonstruktioner utan bruk såsom stenmurar, terrasser och fundament. Denna murningsteknik återfinns över hela landet med lokala variationer anpassade efter platsens bergart och tillgången på sten. På landsbygden användes sten som rensades från åkrarna till att göra hägnader som höll betesdjuren utanför grödorna. Även kyrkogårdarnas avgränsande stenmurar och herrgårdarnas trädgårdsterrasser har ofta murats med lokal sten utan bruk.
På denna kurs kommer deltagarna få en teoretisk genomgång av olika stenkonstruktioner, vanliga skador och hur dessa åtgärdas. Genom praktiska övningar få arbeta med uppbyggnad av en stenmur för att få förståelse för dess konstruktion. Vi arbetar med enkla verktyg och metoder som bygger på handkraft.
Kursens innehåll:
Teoretisk genomgång: Vad är en kallmur? Material, uppbyggnad och särdrag. Att tänka på vid restaurering av kallmurar. Checklista för val av åtgärd. Stenarbetarens verktyg. Säkert arbete/arbetsmiljöplan. Olika stenarter. Identifiera skadans art. Att välja åtgärd utifrån kulturhistoriska värden. Märkning och rivning. Analys av kärnan.
Praktisk workshop – Att bygga en stenmur. Inpassning av stenar - vilken sten passar var? Komplettera med material. Arbeta säkert och ergonomiskt. Kilning och packning av kärnan. Muravslut.
Kursledare
Joakim Lilja är hantverkare i eget förtag och har en bakgrund som hemslöjdskonsulent vid Förvaltningen för kulturutveckling och lärare i landskapsvård på Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet där han var projektledare i projektet Kallmurade naturstenskonstruktioner. Detta projekt resulterade bland annat i rapporten Handbok i kallmurning.
Läs rapporten Handbok i kallmurning
Fika och lunch
Enklare välkomstfika ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Övrig fika, dryck och lunch medtas till denna kurs. Det finns fikarum att nyttja vid kallt väder.
Tag med
Bra att ha med sig är handskar och oömma kläder. Även skor med stålhätta är lämpligt. Kursen hålls utomhus så kläder efter väder.
Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.
När, var och hur?
Det här är en endagarskurs som hålls i friluftsmuseet Fornbyn som ligger intill Västergötlands museum i Skara. Besöksadressen är Stadsträdgården 1, 532 31 Skara. Samling i hörsalen, ingång via museets huvudentré och in till höger, för den inledande teoretiska genomgången.
Datum: 4 oktober 2025
Tid: Lördag kl 10-16
Kursledare: Joakim Lilja
Avgift: 1550 kr
Plats: Västergötlands museum och Fornbyn i Skara
Kursen ges i samverkan mellan Västergötlands museum, Slöjd- och Byggnadsvård (VGR), Studieförbundet Vuxenskolan och Hantverkslaboratoriet/Göteborgs universitet.
Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58
mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård
Vänligen notera att SV mejlar kurskallelse/kursfaktura ca 2-3 veckor före kursstart förutsatt att det är tillräckligt många anmälda.
Startdatum:
2025-10-04
Tid:
10:00 - 16:00
Antal tillfällen:
1
Veckodag:
Lör
Lediga platser:
Arrangemangsnr:
58605
Plats:
Muren vid Fornbyn, Stadsträdgården 1, 53231 Skara
1 550 SEK