Ta vara på dina råvaror - fermentera, torka och konservera!

Information
MSB uppmanar alla att ha mat med lång hållbarhet hemma så man klarar sig minst en vecka om en krissituation skulle uppstå. Det är också högaktuellt att spara energi och vad passar då bättre än att tillaga livsmedel som kan förvaras utanför kyl och frys?Fermentering är en process som sker naturligt och där mikroorganismer konverterar kolhydrater till syror eller alkohol. Kolhydraterna kan antingen bli stärkelse eller socker. Alkohol och syror är naturliga konserveringsmetoder, och ger mat unika egenskaper och unik smak. Genom fermenterad mat ökar de goda bakterierna i kroppen. Ditt immunförsvar och din tarmflora gynnas av att tillföra fermenterad mat i din kost.
Kursinnehåll
På denna kurs får du lära dig hur du tar tillvara på dina råvaror.
Kursledaren Imke bjuder på smakprover av olika fermenteringar och du får även en presentation med tips och recept så du kan fortsätta experimentera med olika smaker hemma.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Dessa material ingår i deltagaravgiften
- Salt
- Smaksättningar såsom gul lök, vitlök, fröer, chili, ingefära, gurkmeja och andra kryddor
- 2-liters plastpåse
- Grönsaker att komplettera med
Dessa material behöver du ta med dig
- Råvaror som exempelvis olika sorters kål, rotfrukter, paprika, chili m.m.
- Kniv
- Skärbräda
-Konserveringsglas (sån där burk med gummipackning och snäpplock)
-Bunke (typ degbunke)
Kursledare
Imke Hällgren, certifierad inom permakultur
Lokal
Kursen hålls i våra fina lokaler ute på Furunäset, Hampasgränd 1D.
Lokalen är en del av Furunäsets borg, är handikappanpassad och ligger snett mitt emot restaurangen Borggårdens matsalar.
Fri parkering gäller på hela området om inte skylt anger annat.
Övrigt
Kom ihåg att lämna ditt mobilnummer och din e-postadress när du anmäler dig.
Vi på Studieförbundet Vuxenskolan strävar efter att hålla hög kvalitet på våra kurser och arrangemang. Våra ledare har ledarutbildning och vi använder oss av studiecirkelns pedagogik.
Vi förbehåller oss rätten att ändra startdatum på arrangemanget vid för få anmälda deltagare.
Bra att veta
Kallelse med faktura för deltagaravgift kommer att skickas till dig via e-post innan kursstart.
Kallelsen gäller som bekräftelse på att du fått plats på kursen/arrangemanget.
Har du frågor kontakta oss.
Adresser och telefonnummer hittar du här.
Startdatum:
2025-09-28
Tid:
12:00 - 15:45
Antal tillfällen:
1
Veckodag:
Sön
Arrangemangsnr:
88473
Plats:
SV Piteå, Hampas Gränd 1D, 94152 Piteå
200 SEK