SV:s Lättläst-pris

Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. År 2020 delades det ut för första gången. Aldrig tidigare har ett pris för lättläst skönlitteratur delats ut i Sverige. Med en jury bestående av förtroendevalda, specialister inom språk och läsare, som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning, kunde Johan Werkmäster koras till vinnare inför Bokmässan 2021.

– Lättläst litteratur handlar om att göra det möjligt för personer med till exempel intellektuell funktionsnedsättning att delta i samtal om litteratur.

Det säger Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan och en av dem som sett till att priset blev verklighet.

– Känslan av att kunna vara med i samtalet som inleds med ”vad läser du just nu?” ska inte underskattas. Litteratur och kultur är en del av demokratin och ett sätt att delta i samhället och då är det oerhört viktigt att den bärs upp av litterära kvaliteter. Vi hoppas att vi med det här priset lyckas lyfta den lättlästa litteraturen och få igång samtalet om bra litteratur.

Vill du föreslå en bok som du tycker borde få priset 2022?

Då behöver du först kolla två saker:

  • Att det är en lättläst bok.
    Det brukar stå Lättläst på omslaget när den är det.
  • Att boken inte är mer än två år gammal.

Sen kan du föreslå boken.

Skicka ett mail till juryns sekreterare, lattlast@sv.se
Skriv ”Lättläst-priset” som ämne.

Vinnare av Lättlästpriset 2021 – Johan Werkmäster

johan_werkmaster_pris_arets_lattlastvinnare.jpg

Johan Werkmäster tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för bearbetningen av Vilhelm Mobergs Sista brevet till Sverige.   

Motiveringen lyder: Werkmäster har återberättat en av den svenska litteraturens mest kända romaner. Det öppnar upp stor litteratur för en läskrets som annars skulle ha svårt att ta del av den. Det är kärlek, sorg och spänning. Med ett högt kvalificerat hantverkskunnande bearbetar och komprimerar han handlingen utan att ta bort det svåra, och behåller samtidigt Mobergs ton. Blandningen av dialog och tankar ger en bra rytm. Han ligger nära Mobergs eget språk, och låter också dialekt och engelska finnas kvar på ett lättillgängligt sätt.  

LÄS MER HÄR.

 

Finalisterna för Lättlästpriset 2021 var dessa:  • Den blå kappan av Maria Frensborg

  • Det som inte får hända av Ema Frey-Skøtt

  • Låt bli min tjej av Monica Byekwaso

  • Moa ♥ Leo av Ann Gomér

  • Sista brevet till Sverige av Vilhelm Moberg återberättad av Johan Werkmäster

  • Spåren i snön av Ann Gomér


Priset delades ut på Bokmässan, Biblioteksscenen, fredag 24 september klockan 16.

SV har skapat det här priset

för att belöna kvalitet inom lättläst litteratur.

Det är många som behöver lättläst,

och då behövs bra lättlästa böcker!

 

Juryn

Vinnaren utses av en jury.

Han som leder juryn heter Per Lodenius.

Han är politiker i riksdagen,

och har suttit i SVs styrelse förut.

De andra som är med i juryn heter:

Pernilla Glaser

Olle Josephson

Intisar Mahmood

Quinten Moody

Robin Nolblad

 

Vinnare av Lättlästpriset 2020 - Åsa Storck

Motiveringen lyder enligt följande:  ”Kramar och brev händer här och nu. Det finns en stor igenkänning i en situation som kan vara av avgörande betydelse i livet. Vi känner med Simon, hans problem och relationer. Det är skickligt att kunna berätta så mycket i en så kort text. Att göra det med det enklaste språket är kärnan i lättläst och att nå läsarna där de befinner sig. Kramar och brev är en finurlig och överraskande historia fast den hör till vardagen. Det finns en smart krok som driver berättelsen genom hela boken. Vad betyder det egentligen när man skriver ”kram”. Därtill vill juryn gärna framhålla den höga kvalitén på illustratören Fredrika Ottossons bilder.” 

Läs mer HÄR.

 

Titta på vårt panelsamtal från Bokmässan 2020.

ur.png

Befrias från ett liv utan läsning. Litteraturen är en bärare av det demokratiska samtalet och alla har rätt att delta. Ett samtal om hur vi kan säkra allas rätt till information och allas möjlighet att delta i det demokratiska samtalet med Åsa Storck, vinnare av Sveriges litteraturpris för lättläst, jurymedlemmen Quinten Moody, Ulrika Heie, Studieförbundet Vuxenskolan, och riksdagsledamoten Christer Nylander (L). Moderator är Carl-Martin Vikingsson. Inspelat den 25 september 2020 på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.

Se samtalet HÄR.