Jobba ute är inne

Aktivitetsbaserade kontor är en stark trend, ett sätt att anpassa kontoret till dagens flexibla arbetssätt. Det är en flexibel kontorstyp där medarbetarna inte har egna fasta skrivbord utan fokus är i stället på gemensamma ytor som man delar med kollegorna. Smartphones och bärbara datorer gör att vi är allt mer rörliga under arbetsdagen och kan arbeta från flera alternativa platser, inte enbart från kontoret. Vi kan också arbeta utomhus under arbetsdagen och få ta del av naturens goda effekter på hälsa och välmående.

KAN DU JOBBA HEMMA? –Då kan du jobba ute20210217_1627221111.jpg

Work from Nature

Vill du organisera Work from Nature eller ge dig ut på egen hand? Här är några tips från vår erfarenhet: Välj en plats utifrån väder och vind. Riskerar du regn, se till att du har en lada eller vindskydd att vara i, eller inte för långt hemifrån så du kan gå hem med kort varsel. Ha gärna en eld igång under hela tiden ni är ute, tänd den innan första deltagarna kommer. Eld håller värmen och planera lite glöd till lunchen för de som vill! Ta gärna med några underlag att sitta på, om någon glömmer. Ha vatten med, gärna rejält så har du både för dryck och för att släcka eld. Glöm inte bort toapapper!

STÖD I FORSKNINGEN

–Att jobba utomhus några timmar om dagen kan sänka stressnivåer, förbättra återhämtningen och göra oss friskare, gladare och piggare. Det främjar dessutom kreativitet, något som behövs i ett modernt och flexibelt arbetsliv, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi och forskare inom framtidens arbetsplatser.

LO ute.jpgLinus jobbar med strategiska frågor kopplat till Studieförbundet Vuxenskolans roll i samhället, folkbildningen och civilsamhället. Ordförande i Föreningen för folkbildningsforskning.

LINUS 5 BÄSTA TIPS

TIPS # 1
Planera platsen efter kalendern.
Sitta? Lyssna? Prata? Skapa? Gå?

TIPS # 2
Förstärk med sköna känslor
Kaffe! Fika! Eld! Sol!

TIPS # 3
Förbered tekniken
Laddade enheter, mobil för att dela internet och powerbank.

TIPS # 4
Ta med block och pennor
Ute vistelsen ökar kreativiteten och ger ett annat flow!

TIPS # 5
Förbered den bästa bakgrunden för zoom-möten
Inspirera andra!

HÄR KAN HITTA MER OM HÄLSA OCH NATUR.