Lättläst

SV:s Lättläst-pris

Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. År 2020 delades det ut för första gången. Aldrig tidigare har ett pris för lättläst skönlitteratur delats ut i Sverige. Med en jury bestående av förtroendevalda, specialister inom språk och läsare, som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning. Priset delas ut varje år på Bokmässan. 

– Lättläst litteratur handlar om att göra det möjligt för personer med till exempel intellektuell funktionsnedsättning att delta i samtal om litteratur.

Det säger Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan och en av dem som sett till att priset blev verklighet.

– Känslan av att kunna vara med i samtalet som inleds med ”vad läser du just nu?” ska inte underskattas. Litteratur och kultur är en del av demokratin och ett sätt att delta i samhället och då är det oerhört viktigt att den bärs upp av litterära kvaliteter. Vi hoppas att vi med det här priset lyckas lyfta den lättlästa litteraturen och få igång samtalet om bra litteratur.


Nominera till Lättläst-priset 2023

För FJÄRDE året i rad är det dags att dela ut Lättläst-priset. 
Du kan nominera böcker som är lättlästa, inte är äldre än två år och det går bra att nominera redan utgivna romaner som är bearbetade till lättläst.

Vill du vara med och nominera gör du det genom att mejla oss din nominering till lattlast@sv.se.

Glöm inte att skriva ”Lättläst-priset” som ämne i mejlet.
Priset delas ut på årets Bokmässa 28 september - 1 oktober.
Nominera senast 28 februari.


Vinnare av Lättläst-priset 2022 – Eli Åhman Owetz

Foto: Håkan Owetz

Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022 tilldelas författaren Eli Åhman Owetz. Hon får priset för romanen Sköna Maj, en varm berättelse skriven i genren lättläst. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg och både prisutdelning och författarsamtal sänds live på vår YouTube-kanal.

– Det känns fantastiskt! Det finns priser och så finns det priser. Och Lättläst-priset, det är ett riktigt, riktigt fint pris! Genren lättläst handlar om att tillgängliggöra läsning för en målgrupp som annars inte har så lätt att ta till sig litteratur om det inte sker i formatet lättläst. Därför är det viktigt, förklarar Eli Åhman Owetz.

Eli Åhman Owetz har en lång författarkarriär bakom sig men började skriva lättläst först när redaktören Sarah Linton på LL-förlaget föreslog litteraturgenren.
– Det dräller inte direkt av meningsfull litteratur för den här målgruppen, så att skriva för just dem känns extra roligt, säger Eli Åhman Owetz.

Boken Sköna Maj är skriven så att den både ska passa att läsas av eller för någon med dåligt minne. Exempelvis innehåller den inga ”cliff hangers”, utan varje kapitel är avslutat. Handlingen är rakt berättad utan sidospår och romanen har få karaktärer. Synonymer undviks, eftersom det kan skapa förvirring hos läsaren.
– Skriver jag att Maj, som boken handlar om, en dag går på konditori, då håller jag mig till ordet konditori rakt igenom. Jag varvar inte med ord som café, fik eller kondis som man normalt skulle göra, förklarar Eli Åhman Owetz.

En annan finess är att det finns något i varje kapitel att prata om efter högläsningen. Eli Åhman Owetz har själv besökt en rad äldreboenden och läst högt ur Sköna Maj. Hon har märkt hur Majs äventyr i boken fått äldre att minnas tillbaka på gamla skådisar som Sickan Carlsson och maträtter som rotmos med fläsklägg.

Eli Åhman Owetz är glad att allas rätt till läsning uppmärksammas i och med Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris.
– Jag är stolt över att få vara med och sprida kunskap kring att det finns något som heter lättläst. Det finns en lättläst bok för alla, oavsett anledning till att man har svårigheter att ta till sig vanlig litteratur. Det kan handla om många olika saker. Att man har en intellektuell funktionsnedsättning, demens eller utmattningssyndrom, säger Eli Åhman Owetz.

Juryn för Lättläst-priset består av förtroendevalda på Studieförbundet Vuxenskolan, specialister inom språk och representanter som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning.

Juryns motivering
Sköna Maj är en underbar bok runt en äldre kvinna som upplever en ovanlig dag på väg hem från frisören. Som läsare rörs och berörs vi av hennes äventyr, och även om det är en klassisk kärlekshistoria, så är den här varianten en vi aldrig läst förut. Det är nya vändningar hela tiden, och många hjärtliga skratt. Språket är rikt, lättillgängligt och omsorgsfullt genomarbetat, med ordval som utmanar läsaren på en överkomlig nivå.

 

Se prisutdelningen och författarsamtal
från Bokmässan med Eli Åhman Owetz här

 

 

Finalister för Lättläst-priset 2022

finalister_bocker_22.png

Med följande motivering har sex finalister tagits ut till årets prisutdelning:
"Ett lättbegripligt språk anpassat för läsare med stora krav på konkreta och tydliga, men ändå livfulla och känslosamma texter.”.

 • Sköna Maj av Eli Åhman Owetz

 • Älskar, älskar inte av Ann Gomér

 • Kalla fötter av Amanda Hellberg

 • Bland drömmar och målarfärg av Anna Ahlund

 • God natt Mister Tom av Michelle Magorian, bearbetad av Johan Werkmäster

 • Jag är Zlatan av David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimović, bearbetad av Carina Gabrielsson Edling

Dessa sex titlar går sedan vidare till jurygruppen som läser för att utse en pristagare.
Priset kommer att delas ut på årets Bokmässa.

 

Vinnare av Lättläst-priset 2021 – Johan Werkmäster

johan_werkmaster_pris_arets_lattlastvinnare.jpg

Johan Werkmäster tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för bearbetningen av Vilhelm Mobergs Sista brevet till Sverige.   

Motiveringen lyder: Werkmäster har återberättat en av den svenska litteraturens mest kända romaner. Det öppnar upp stor litteratur för en läskrets som annars skulle ha svårt att ta del av den. Det är kärlek, sorg och spänning. Med ett högt kvalificerat hantverkskunnande bearbetar och komprimerar han handlingen utan att ta bort det svåra, och behåller samtidigt Mobergs ton. Blandningen av dialog och tankar ger en bra rytm. Han ligger nära Mobergs eget språk, och låter också dialekt och engelska finnas kvar på ett lättillgängligt sätt.  

LÄS MER HÄR.

 

Finalisterna för Lättläst-priset 2021 var dessa: • Den blå kappan av Maria Frensborg

 • Det som inte får hända av Ema Frey-Skøtt

 • Låt bli min tjej av Monica Byekwaso

 • Moa ♥ Leo av Ann Gomér

 • Sista brevet till Sverige av Vilhelm Moberg återberättad av Johan Werkmäster

 • Spåren i snön av Ann Gomér


Priset delades ut på Bokmässan, Biblioteksscenen, fredag 24 september klockan 16.

SV har skapat det här priset

för att belöna kvalitet inom lättläst litteratur.

Det är många som behöver lättläst,

och då behövs bra lättlästa böcker!

 

Juryn

Vinnaren utses av en jury.

Han som leder juryn heter Per Lodenius.

Han är politiker i riksdagen,

och har suttit i SVs styrelse förut.

De andra som är med i juryn heter:

Pernilla Glaser

Olle Josephson

Intisar Mahmood

Quinten Moody

Robin Nolblad

 

Vinnare av Lättläst-priset 2020 - Åsa Storck

Motiveringen lyder enligt följande:  ”Kramar och brev händer här och nu. Det finns en stor igenkänning i en situation som kan vara av avgörande betydelse i livet. Vi känner med Simon, hans problem och relationer. Det är skickligt att kunna berätta så mycket i en så kort text. Att göra det med det enklaste språket är kärnan i lättläst och att nå läsarna där de befinner sig. Kramar och brev är en finurlig och överraskande historia fast den hör till vardagen. Det finns en smart krok som driver berättelsen genom hela boken. Vad betyder det egentligen när man skriver ”kram”. Därtill vill juryn gärna framhålla den höga kvalitén på illustratören Fredrika Ottossons bilder.” 

Läs mer HÄR.

 

Titta på vårt panelsamtal från Bokmässan 2020.

ur.png

Befrias från ett liv utan läsning. Litteraturen är en bärare av det demokratiska samtalet och alla har rätt att delta. Ett samtal om hur vi kan säkra allas rätt till information och allas möjlighet att delta i det demokratiska samtalet med Åsa Storck, vinnare av Sveriges litteraturpris för lättläst, jurymedlemmen Quinten Moody, Ulrika Heie, Studieförbundet Vuxenskolan, och riksdagsledamoten Christer Nylander (L). Moderator är Carl-Martin Vikingsson. Inspelat den 25 september 2020 på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.

Se samtalet HÄR.