SV:s Lättläst-pris

Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. År 2020 delades det ut för första gången. Aldrig tidigare har ett pris för lättläst skönlitteratur delats ut i Sverige. Med en jury bestående av förtroendevalda, specialister inom språk och läsare, som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning.

Alla har rätt att läsa en bok

– Lättläst litteratur handlar om att göra det möjligt för personer med till exempel intellektuell funktionsnedsättning att delta i samtal om litteratur.

Det säger Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan och en av dem som sett till att priset blev verklighet.

– Känslan av att kunna vara med i samtalet som inleds med ”vad läser du just nu?” ska inte underskattas. Litteratur och kultur är en del av demokratin och ett sätt att delta i samhället och då är det oerhört viktigt att den bärs upp av litterära kvaliteter. Vi hoppas att vi med det här priset lyckas lyfta den lättlästa litteraturen och få igång samtalet om bra litteratur.

Nominera till Lättläst-priset 2024

Årets nomineringstid är slut.

Nästa vinnare av Lättläst-priset utses av juryn i slutet av augusti, och offentliggörs under hösten 2024.

Vinnare av Lättläst-priset 2023 – Ann Gomér

Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2023 tilldelas Ann Gomér. Författaren prisas för romanen Rockfesten skriven i genren lättläst och tar emot litteraturscenens ärofyllda pris.

   – Att få Lättläst-priset är ungefär som att få nobelpriset i litteratur. Det finns bara ett pris inom den lättlästa genren, så det här är jättestort för mig, säger Ann Gomér när hon mottar priset på Bokfest på Lättläst i Stockholm den 14 oktober.


Författaren Ann Gomér började själv att skriva lättläst skönlitteratur efter att hon arbetat med läromedel för anpassad skola och upptäckt att det saknades böcker för målgruppen äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning.
   – Jag insåg att ju äldre människorna var, desto mindre var utbudet i den skönlitterära världen. Det måste finnas en åldersrelevant nivå i lättläst skönlitteratur riktad till vuxna med intellektuell funktionsnedsättning, det finns faktiskt en gräns när man tröttnar på ”Totte Badar”. Där såg jag ett glapp, och insåg att jag får ta och fylla det glappet själv. Vi måste se till att vi har en meningsfull tillvaro för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Det är jätteviktigt. Där kommer läsglädjen i litteraturen; att dela upplevelser, kunna skratta, gråta och prata om sina ena erfarenheter – det är det som är självförverkligande, säger Ann Gomér.
 

Lättläst skönlitteratur är mer än bara korta och få meningar
En vanlig missuppfattning är att lättläst skönlitteratur innebär att skriva kortare och färre meningar. Så är det inte. Olika grupper i samhället kan behöva lättläst, exempelvis är lättläst för en vuxen person med intellektuell funktionsnedsättning en typ av text medan en person som är nyanländ behöver en helt annan typ av text.
 

Juryns motivering  
”Ann Gomér har med serien om grannarna på Bofinken gett oss en samling väl utmejslade karaktärer att följa, och den senaste boken Rockfesten är kronan på verket. Författaren är noga med presentationen av persongalleriet, och är synnerligen professionell i hanteringen av det lättlästa språket. Boken är rolig och har en annorlunda konflikt, där det är mer rock’n’roll än kärlek. Det svänger, helt enkelt. Juryn riktar också sitt beröm till illustratören Carina Ståhlberg.”

Juryn för Lättläst-priset består av förtroendevalda på Studieförbundet Vuxenskolan, specialister inom språk och representanter som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning. 

Vinnare av Lättläst-priset 2022 – Eli Åhman Owetz

Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022 tilldelas författaren Eli Åhman Owetz. Hon får priset för romanen Sköna Maj, en varm berättelse skriven i genren lättläst. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg och både prisutdelning och författarsamtal sänds live på vår YouTube-kanal.

Vinnare av Lättläst-priset 2021 – Johan Werkmäster

Johan Werkmäster tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för bearbetningen av Vilhelm Mobergs Sista brevet till Sverige.   


Motiveringen lyder: Werkmäster har återberättat en av den svenska litteraturens mest kända romaner. Det öppnar upp stor litteratur för en läskrets som annars skulle ha svårt att ta del av den. Det är kärlek, sorg och spänning. Med ett högt kvalificerat hantverkskunnande bearbetar och komprimerar han handlingen utan att ta bort det svåra, och behåller samtidigt Mobergs ton. Blandningen av dialog och tankar ger en bra rytm. Han ligger nära Mobergs eget språk, och låter också dialekt och engelska finnas kvar på ett lättillgängligt sätt.