Tillbaka

Kultur och Kvalitet

Här hittar du sidan på Lättläst

Föreningen Kultur och Kvalitet (KoK) finns för att den kultur som skapas av personer med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsvarianter ska ha en naturlig plats i samhällets kulturliv.

Vår ledstjärna är artikel 30 i FN:s ”Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”. Artikel 30 erkänner bland annat rätten att få utöva kultur, inte bara i eget intresse utan även för samhällets berikande.

KoK har flera av Sveriges mest intressanta initiativ, organisationer och kulturutövare som medlemmar i föreningen. Föreningen är öppen för alla som tycker det här är viktiga frågor, vill bli en del av vårt nätverk och stödja oss i vårt arbete. 

”Det (KoK) är en förening som har anordnat intressanta kulturkonferenser där alla får ta plats och visa vad man är bäst på. Föreningen ser till att alla får ta plats i samhället. Jag har även tack var Konferensguiden (ett arvsfondsprojekt) lärt mig hur man anordnar kulturevenemang på ett tillgängligt sätt, blivit mer modig att vara konferencier och leda olika evenemang. Det har varit tre roliga, lärorika och fantastiska år. Det är viktigt att alla får delta på lika villkor i kulturella sammanhang!”
– Hanna Björklund, konstnär på ateljé Inuti och styrelseledamot i KoK

Föreningen har funnits sedan 2014. KoK arbetar med att driva kulturprojekt, bygga nätverk, göra konferenser och kulturaktiviteter. Vi utvecklar idéer som blir projekt i olika storlekar.

Våra konferenser turnerar runt i Sverige. Vi lyfter spännande och aktuella kulturhändelser och kulturutövare. Till exempel spelade Mosaikteatern sin prisbelönta pjäs ”IMAGO” som sedan skulle vidare till Brighton under 2019. 2018 besökte vi ut Malmö konsthall som hade en samlingsutställning där den världsberömda konstnären Judith Scott ställdes ut i ODRADEK.

Inspirerade av Judith Scott arrangerade vi tillsammans med Hässleholms kulturhus och SV den jurybedömda utställningen ”Nya Stjärscott” under hösten 2018. Över 100 konstnärer i Sverige skickade in sitt bidrag och cirka 35 konstnärer/grupper valdes ut till utställningen. Till vernissagen kom det omkring 500 besökare! Alla iblandade var så nöjda att vi gör om ”Nya Stjärnscott” 2021. Välkommen att ansöka!

Utställningen kunde genomföras genom arvsfondsprojektet KulturBYRÅkraterna som vi driver. Projektet jobbar med att minska glappet mellan kulturarbetare i målgruppen och kulturinstitutioner. Genom projektet har föreningen också byggt upp en kulturförmedling för våra medlemmar. Den är vara öppen vem som helst att titta runt i. Du hittar den på www.kulturformedling.se (lanseras november 2019)

Vill du bli medlem?
Gå till KoKs hemsida: 

Studieförbundet Vuxenskolan har varit med och stöttat föreningen i uppstarten. Genom fortsatt samarbete med SV har vi fått stöd och tips med till exempel kontakter, planering, lokaler och genomförande av konferenser och kulturaktiviteter.

  • Delaktighet ger tillgänglighet: fler perspektiv genom hela processen gör det möjlighet att möta fler människor, både som publik och utövare.
  • Låt det ta tid: det är lätt att ta över eller fylla ut för en person som behöver tid för att bli delaktig, men när det går snabbare så försvinner delaktigheten.
  • Producent, inte bara publik och deltagare: jobba MED dem det handlar om, låt dem skapa och vara aktiva avsändare. Inte bara passiva deltagare.